Павлова: Мерките за пътна безопасност са важен приоритет за нас

  • 02 ноември 2015 10:51

  • 1257
  • 1
Павлова: Мерките за пътна безопасност са важен приоритет за нас
© МРРБ

"Мерките за пътна безопасност са важен приоритет за нас. Това е едно от предизвикателствата, пред които сме изправени заедно с необходимостта от гъвкави финансови инструменти, за да се осигури по-добро качество на пътищата", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена при участието си в 25-ия Световен пътен конгрес в Сеул, Република Корея, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

"В момента използваме винетна система и планираме процедура за публично-частно партньорство, за да я трансформираме в система, базирана на тол таксите. По този начин тези, които замърсяват повече, както и транзитният трафик, преминаващ през страната ни, ще плащат повече за пътищата, които повреждат", каза още Павлова.

Регионалният министър изрази подкрепа по отношение на декларацията, която участниците във форума ще разгледат и приемат. Според нея е добре, че има такъв документ, включващ различни коментари, защото е важно усилията за подобряване качеството на пътищата да продължат. Тя допълни, че усилията в тази посока трябва да бъдат обединени, независимо от това в коя част на света се намира дадена страна и призова за създаване на общи практики.

"За пръв път в нашата страна разработихме специална софтуерна система за пътна безопасност, фокусирана върху спасяването на човешки живот, която е напълно безплатна за мобилни телефони, информира министърът. В случай на инцидент, при който сте в колата, специалното приложение, базирано на GPS система, автоматично чрез вибрация може да изпраща съобщения до полицията и спешната помощ, за да стигнат възможно най-бързо мястото на инцидента", разясни тя.

Пред участниците в конгреса Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена заяви, че България е готова да сподели своя опит по отношение на подобряване състоянието на пътищата и осигуряване на безопасност за пътуващите по тях, както и че очаква да видим какъв е опитът и предизвикателствата за другите страни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.02 | 11:34

1
Лъжа, безочлива при това. Защо пускате реклами по телевизиите в която казвате колко живота са спасили новите магистрали? Аз не съм забелязал да има тенденция за намаляване на жертвите на пътя, точно обратното с всяка година стават повече. Значи или това не ви е приоритет или ви е толкова умствения багаж или лъжете безсрамно.

Добави коментар

Водещи новини