Танева: Споделям напълно идеята у младите да се възпитават навици за здравословно хранене

  • 23 октомври 2015 13:42

  • 1515
  • 4
Танева: Споделям напълно идеята у младите да се възпитават навици за здравословно хранене
© Булфото

Напълно споделям идеята, че трябва да мотивираме и възпитаваме у младите хора навици за здравословно хранене. Това коментира днес пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри, в отговор на въпрос какво смята за въвеждането на данъка "Обществено здраве".

През ноември отваряме мярката "Училищно мляко", успешно приложихме "Училищен плод", в момента приключва процедура за приемането на нов регламент за доставка на земеделски продукти в училищата, който разбира се ние ще подкрепим", изброи направеното от МЗХ министър Танева. Тя каза, че ведомството ще се бори и за това в менюто на учениците освен мляко и плодове, да бъде включен и мед. "Ще приложим това в пълния обхват, в който може да го приложи страната-членка, с идеята да възпитаме здравословни навици за хранене в подрастващото поколение", коментира министърът.

"Оттам насетне, за това дали една храна е вредна, дали безопасна, решава европейският орган EFSA. На основание точно на негово решение, съответните продукти или съставки се допускат в храните", отбеляза тя. Танева каза, че в поне шест други държави се прилага подобен модел, функциониращ на различен принцип, обикновено с диференцирана ставка на ДДС за различните храни и продукти, или с налагането на акциз. "Веднага мога да кажа например за енергийната напитка, че трябва да има такъв данък или акциз, защото не може да бъде употребявана в такива големи количества. Всичко останало обаче трябва да бъде внимателно анализирано, защото говорим за данък, който би се платил от потребителите. Трябва да се търси най-добрият ефект, с който в крайна сметка да се мотивира създаването на навици за здравословно хранене", посочи министър Танева, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1515 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ATAKİST ATAKİSTOV

2015.10.24 | 20:24

4
KOY E NAY-GOLEMİYO TERORİST U ZAKONO V BULGARİA?

2015.10.23 | 23:26

3
"училищно мляко"?? прясното мляко е неусвоим продукт от всеки човек, който е навършил 3 годишна възраст. Единствено ферментиралите млечни продукти могат да бъдат частично усвоени! А "безплатната закуска", която най-често е кроасан от многолистно тесто, произведено от твърд маргарин(100% трансмазнини),гмо соев лецитин, безброй Е-та и модифицирано нишесте?! Само плодове да им давате на децата ще е най-добре, но поне да бъдат ИЗМИТИ, понеже явно от икономия, забелязвах, че след масовите ремонти в училищата и въвеждането на белите дъски, класните чешмички са масово демонтирани и единствено по мръсничките тоалетни има течаща вода..
аз

2015.10.23 | 15:37

1
И сега като се нароят едни деца - същински манекени?! Абе вие луди ли сте?! Как едно дете ще изкара 4-6 часа учене с плодове?!

2015.10.23 | 21:30

2
SPETE OSAKATYAVANETO NA GORITE PRIRODATA PLATCHE

Добави коментар

Водещи новини