Горанов: Ако от данък "вредни храни" няма постъпления, целта ще е постигната

  • 22 октомври 2015 14:17

  • 1790
  • 3
Горанов: Ако от данък "вредни храни" няма постъпления, целта ще е постигната
© Булфото

Имам разбирането, че колегите от Министерството на здравеопазването не преследват фискални цели, ако нищо не се събере от този закон ще е добрата история. Ако от него няма постъпления, целта ще е постигната - да изхвърли от пазара това, което по медицински стандарти се смята за вредно. Това коментира пред журналисти финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва по повод идеята на здравното министерство да се въведе данък за вредните храни, с уговорката, че не се е запознал с конкретните параметри.

Запазвам си правото да изразя позиция, тъй като целите му по принцип са добри, но не съм сигурен дали точно това е най-доброто решение, добави Горанов. Той беше категоричен, че не може да критикува или хвали документа преди да е видял конкретните текстове, които да отчитат обхвата на облагане, механизма, по който ще се извършва и анализа на очакваните ефекти.
Горанов предположи, че информационната кампания, която Москов води е именно за да се намери най-правилното и балансирано решение в тази посока.

Трябва да подходим с много внимание към опити да се манипулира пазара или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки, коментира още Горанов. По думите му със сигурност е вярно това, което от здравното министерство са идентифицирали като проблем - храните с определени доказано вредни съставки, трябва да бъдат ограничени като предлагане и консумация, особено за децата, добави министърът.

В отговор на въпрос дали ще има празнични добавки за пенсионерите министърът отбеляза, че се работи за осигуряване на около 51 млн. лв. ресурс, за да се дадат добавки на пенсионерите с доход до 300 лв. Имам увереност, че ще успеем да осигурим от правителството като допълнителен трансфер по бюджета на ДОО тези средства, като в началото на ноември ще има окончателно решение и яснота, посочи министърът и добави, че предпочита да излезе постановлението на правителството и след това да го коментира.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1790 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.24 | 14:14

3
А данък "Клошар " ,ще има ли ? "Вредни " ли са храните изхвърлени в контейнерите за боклук ? Време е да изхвърлим и другия буклук (правителството ) в контейнера за боклук !
+

2015.10.24 | 14:10

2
1-Данък не трябва да се гласува толкова лесно, защото това не е играчка - един вид ако не излезе нищо ще го свалим. На практика трудно се свалят глупости. 2-Как ще разбереш сервираните ти пържени картофи в заведение от кой вид са - "повервайте" ми :) 3-така лесно могат да се взимат "джобни" пари от данъчните. 4-ПРОСТАТА ИСТИНА - ВСЕКИ ДА СИ СЛЕДИ КАКВО СИ КУПУВА И САМ ДА СИ РЕШАВА. В сила е европейската директива цялото съдържание на стоката да е описана на етикета - тогава какво се шуми Това намирисва на онези пари дето ги събираха за "глобалното затопляне"
Джоро

2015.10.24 | 14:10

1
Това значи, че ГЕРБ са се справили с поръката на САЩ и пенсионерите са избити.

Добави коментар

Водещи новини