Ген. Атанасов: Явно целта е съветски възпитаник да оглави българското военно разузнаване

  • 01 октомври 2015 17:06

  • 2415
  • 8
Ген. Атанасов: Явно целта е съветски възпитаник да оглави българското военно разузнаване
© Булфото

Приетият текст от Закона за военното разузнаване за това, че директор на Служба "Военна информация" може да бъде само военнослужещ с висше военно звание, стеснява кръга до няколко генерали, според мен всички завършили военно-щабните академии на Съветския съюз.

Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, в коментар на приетото предложение на Таско Ерменков от "БСП-Лява България". Може би това беше целта - човек, възпитаник на съветските военни заведения, да оглави българското военно разузнаване, коментира Атанасов. По думите му приетият текст е ретрограден. "Учудвам се, че колегите от ГЕРБ подкрепиха предложение не на кой да е, а на Таско Ерменков, който е обявен, че е бил служител на Военното разузнаване на комунистическа България", коментира депутатът.

На въпрос как си обяснява промяната в позицията на мнозинството, което при обсъждането на закона в комисия не е подкрепило тази промяна, Атанасов заяви, че явно междувременно нещо се е случило. За мен е изключително изненадващо и ретроградно да се подкрепят такъв тип предложения, каза той. Атанасов заяви, че въпросът не е конкретно за личността на сегашния директор на службата Йордан Бакалов. Служба "Военна информация" трябва да се занимава със събиране на стратегическа информация за отбраната на страната, каза Атанасов и допълни, че тя би могла да бъде ръководена не само от човек с военно образование. Напротив - има много квалифицирани експерти в областта на сигурността, които никога не са служили в армията, но имат качествата да оценяват събраната информация, коментира депутатът.

Попитан дали РБ ще преосмисли коалиционната политика Атанасов заяви, че не може да се реагира емоционално в този случай, но ще предприемат действия, за да си изяснят ситуацията. Би следвало да се даде някакъв политически отпор на тази информационна война, която се води в България, заяви депутатът.

Явно става въпрос за акция не само срещу военния министър, а изобщо срещу правителството, която е организирана и според мен това нещо има някаква връзка с операцията, която Русия предприе в Близкия Изток, заяви Атанас Атанасов. На въпрос каква е тази връзка той каза: "След като Русия реши да нанася удари, най-вероятно е заповядано на агентурата си в близката чужбина да действа за спечелване на поддръжници".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2415 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
дани

2015.10.05 | 03:41

8
Атанасе ти си от глупав по глупав,що за боклук си ти бе ...
Рд

2015.10.02 | 11:07

7
Злобно джудже и вредно-измет такъв си ти Атанасов

2015.10.02 | 09:25

6
Всички предатели на боклука ! САМО АТАКА !

2015.10.02 | 08:09

5
ATANASE POPRIKRIVAI PARANOYATA SI-STAVACH SMECHEN

2015.10.02 | 08:09

4
Гном, цру държи държавата от 26 години този съветески възпитаник отдавна е минал към ЦРУ.
ти си морално недоразумение

2015.10.02 | 08:08

3
АКО Е ПРОФЕСИОНАЛИСТ И МИСЛИ ЗА ДЪРЖАВАТА ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ТВОЕТО МНЕНИЕ ?
FM

2015.10.02 | 08:08

2
Госпожо генерал, Щом мислите по (овчи) модел. Означава че не мислите за България. Но ако мислите за България: няма значение къде сте завършили офицерското си образование, дали в Русия или САЩ.

2015.10.02 | 07:24

1
по-важното е, че те са учили за да станат професионални военни и генерали, а този всезнайко са го назначили за генерал

Добави коментар

Водещи новини