Шефът на военното разузнаване подал оставка

  • 04 октомври 2015 20:32

  • 3520
  • 6
Шефът на военното разузнаване подал оставка
© Булфото

Директорът на служба “Военна информация” Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен е подал оставка, съобщи “24 часа”, като се позовава на свои източници.

В петък вечерта, след завръщането си от Мюнхен, Бакалов е информирал за решението си министъра на отбраната Николай Ненчев. В Германия Бакалов е бил на среща с колегите си от НАТО. Най-вероятно днес той ще депозира и писмено оставката си пред министъра.

Мотивът за оттеглянето от поста е гласуваният в четвъртък закон за военното разузнаване. В него са заложени две пречки пред оставането на Бакалов на поста. Първата е изискването да има над 10 г. стаж в системата за национална сигурност. Втората възникна допълнително, след като в пленарната зала бе прието предложението на БСП депутата Таско Ерменков шеф на военното разузнаване да бъде само висш офицер. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен.

Пак в петък съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че ще предложи на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона за военното разузнаване. Идеята му е след това да се прегласува проблемният текст.

Това е вторият удар срещу Бакалов, след като не бе оставен на поста министър на вътрешните работи, който заемаше в служебното правителство на Георги Близнашки.

Бакалов бе назначен за директор на служба “Военна информация” на 19 май т.г. Според осведомени той много бързо навлязъл в работата. А оценките от щабквартирата на НАТО за работата на българските военни разузнавачи били много високи. Особено ценна била информацията от нашата агентура в арабските страни.

Ако законът не бъде прегласуван, управляващите трябва спешно да търсят висш военен за директор на спецслужбата. Първоначалните опасения на депутата Атанас Атанасов, че се търси работа за генерал със съветска военна академия, не се оправдаха. Последният съветски възпитаник бил излязъл в пенсия миналата година.

Според хора от МО най-вероятно ще изгрее звездата на ген. Детелин Мажгуров, бивш зам.-шеф на служба “Военна информация”. В момента той е аташе по отбраната в Москва и мандатът му изтича до дни.

Спряга се и името на Драгомир Петков, бивш служител на спецслужбата. В момента той е шеф на “Военно издателство”, но шансовете му били минимални, защото нямал управленски опит.

Последвайте канала на

3520 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.03.26 | 23:07

6
Само да не е някой червен боклук , който ще служи повече на " братушките си " отколкото на България !!
Az

2015.10.06 | 07:35

4
ЧЕСТ МУ ПРАВИ, ЧЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА. ПО ТОЗИ НАЧИН ДОСТОЙНО ИЗЛИЗА ОТ НЕУДОБНАТА СИТУАЦИЯ, В КОЯТО ГО ПОСТАВИХА ПАРАНОИЦИТЕ АТАНАС АТАНАСОВ - ГНОМА И МЕТОДИ АНДРЕЕВ - ДИПИСИТО.
Той

2015.10.06 | 07:35

5
На това грозновато същество му се полага дългосрочна почивка на изолирано място, за да не плаши с външния си вид и с извратените си помисли нормалните хора. Във Филибето бабите плашеха внучетата си с него! А г-н гъз, пардон Az, онези двамката /гнома и онзи с тънкия гласец/ също са уроди по душа и по природа.
Nie

2015.10.06 | 07:35

3
АЗ МИСЛЯ, ЧЕ СЕГА ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ НА НЕГОВО МЯСТО ИВО ИНДЖЕВ.
М

2015.10.06 | 07:35

2
Червените крадци не могат да търпят читави хора във властта!
6

2015.10.06 | 07:34

1
Голема мъка. Човека можел като Пеев ама лошите имат изисквания. Турете го главен балет майстор ще навлезе бързо в работата и да мирне. А тия които са учили това и го работят да изчезват те не са партийно ориентирани.

Добави коментар

Водещи новини