Намалява се срокът за прилагане на СРС с цел установяване на самоличността на лица

  • 17 септември 2015 09:47

  • 998
  • 0
Намалява се срокът за прилагане на СРС с цел установяване на самоличността на лица
© Булфото

Намалява се срокът за прилагане на специални разузнавателни средства /СРС/ по отношение на обекти с цел установяване на самоличността на лица и се увеличава срокът за дейности, свързани с националната сигурност, в случаите на предотвратяване на тежки умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс. Това се прави с промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които депутатите приеха на първо и второ четене.

При установяване на самоличността на лица СРС ще се използват 20 дни с възможност за удължаване с още 20 дни, но не повече от 60 дни, решиха депутатите. Същевременно, когато се прилагат при разследвания, свързани с националната сигурност, се предлага СРС да се ползват шест месеца, с възможност този срок да се удължава с още шест месеца.

При дейността по защита на националната сигурност, която е свързана с предотвратяване на тежки умишлени престъпления против Републиката, се налага компетентните органи да разполагат с адекватни средства за противодействие, включително и чрез прилагането на специални разузнавателни средства за един по-продължителен период от време, смятат вносителите.

С предлаганите промени се предвижда и срок за съхраняването и реда и условията за унищожаването на информацията, необходима за защита на националната сигурност, от съответната структура на ДАНС, службата "Военна информация" към министъра на отбраната и от Националната разузнавателна служба.

Предлага се парламентарният контрол да се сведе до самите процедури по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства, както и върху съхраняването и унищожаването на получената чрез тях информация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини