Парламентът създаде Съвет по сигурността към Министерския съвет

  • 24 юли 2015 12:36

  • 1776
  • 1
Парламентът създаде Съвет по сигурността към Министерския съвет
© Булфото

Създаден бе Съвет по сигурността към Министерския съвет. Това стана с гласуването от парламента на второ четене на текстове от Законопроекта за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.

Създаденият Съвет по сигурността е консултативен и координиращ орган към Министерския съвет по въпросите на националната сигурност. Негов председател е премиерът, а членове са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на финансите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и на Държавната агенция "Разузнаване", директорът на службата "Военна информация", началникът на НСО, секретарят на Съвета по сигурността, двама представители на президента.

Член на Съвета по сигурността може да е и заместник министър-председател, оправомощен със заповед на премиера да координира и наблюдава работата на структури от системата за защита на националната сигурност. Президентът и председателят на Народното събрание могат да участват лично в заседанията на Съвета по сигурността. В определени случаи и по отделни въпроси в работата на Съвета по сигурността по покана на неговия председател могат да участват председатели на постоянни парламентарни комисии, народни представители, министри и ръководители на ведомства и организации.

Законът урежда управлението и функционирането на системата за защита на националната сигурност на България и контрола върху нея. Депутатите записаха, че системата за защита на националната сигурност се състои от държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1776 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.30 | 21:49

1
твърде широко понятие е националната сигурност , по би подхождало обезпечаване на заграбеното от политическата класа със закон

Добави коментар

Водещи новини