ЕК: България и Румъния отговарят на изискванията за прием в Шенген

  • 10 септември 2015 15:50

  • 3594
  • 18
ЕК: България и Румъния отговарят на изискванията за прием в Шенген
©

Европейската комисия е на мнение, че България и Румъния изпълняват необходимите изисквания да бъдат приети в Шенген. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на комисията Наташа Берто. Въпросът следва да бъде решен на политическо равнище от Съвета на ЕС и Европейския съвет, уточни тя.

Говорителят на ЕК Маргаритис Скинас поясни в отговор на въпрос за бъдещето на Шенген, че комисията очаква предложението за разселването на мигранти в ЕС да послужи за запазването на зоната без гранични проверки. Скинас определи Шенген като един от успехите на ЕС, който се оценява високо.

По неговите думи ЕК има ясното очакване в понеделник на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да бъде постигнато решение по предложението на комисията за задължително квотно преразпределение на мигрантите.

Сега не е време за самостоятелни решения, а за общоевропейски отговор, заяви Берто по повод предприетото от Дания временно затваряне на границата с Германия заради бежанския поток. Моето мнение е, че не трябва да се прави обвързване /на темата с бежанците/ с приема ни в Шенген, а да работим и по двете теми, отстоявайки нашите принципни позиции, каза пред журналисти в Пловдив вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

При добра организация нашата цел е не само да приемем бежанци, но и да проведем политика за тяхното интегриране тук, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова. По думите й това предвижда да се осигури образование за децата и задоволяване на всички потребности, които те имат. Вицепремиерът добави, че "имаме опит, който вече е достатъчно добър, за да се направи това планиране".

На въпрос дали броят на бежанците, определен за България, не е голям, Румяна Бъчварова отговори, че това все пак е процент за страната и трябва да изчакаме да мине съветът в Брюксел, на който ще се обсъжда дали ще се приеме този подход. Самият процес за организацията, по думите й, ще се обсъжда след това и то с оглед на логистиката и на нашите възможности. Обратното мнение изрази вицепремиерът Меглена Кунева.

Според нея, разговорът за бежанците трябва да се използва за влизането ни в Шенгенското пространство, което от своя страна дава сигурност и на Европа, а не да бъдем изтласкани в периферията на Съюза. "Общата политика на организацията /ЕС/ трябва да е свързана с облекчаване на страните, в които има повече мигранти, да се изяснят подходите по отношение на бежанците и на икономическите емигранти", посочи Кунева.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3594 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
)

2015.11.20 | 14:12

18
Аз не искам в шенген. И никой нормален не иска. Ще гласувам за този, който откаже на западните кончита вурстове да влезе в шибания им шенген. Да си го завират на ....

2015.09.24 | 16:41

17
"Обратното мнение изрази вицепремиерът Меглена КуневаМеглена " ОБРАТНА РАБОТА
0000

2015.09.24 | 16:41

16
РЕФОРМА ---ПРИЕМАНЕ НА НЕРАБОТЕЩИ ЧУЖДЕНЦИ С УСЛОВИЕ ЗА БЕЗПЛАТНА ХРАНА И КВАРТИРА...ЗАБРАВИЛИ ДА ГЛАСУВАТ....
България вече НЕ Е

2015.09.24 | 16:40

15
Готова,защото се напълни с анадолски цигани и се говори на обществени места на НЕ Европейски речи!;До като не изчезне ислямско-верската партия с броениците,България ще продължава да затъва във всички сфери на цивилизацията!
asdas

2015.09.24 | 16:40

14
хахаха, за да ни набутат мазутите сега :D :D: D хахаха
Крум Усаински - Крупник

2015.09.24 | 16:40

13
От 8 години ни режат и сега точно когато невиждана бежанска вълна залива Европа и "добре дошли "
Напълниха България

2015.09.24 | 16:40

12
Със джамии и покривки,за какъв шенген сънуват?Феодално изостанало правителство прокарват ислямски закони-това нормално ли е питам!!!Някакъв циганин краде Евро-фондове,банки и съсипа Българският Народ от глад и мизерия!Да крадете още ли драги престъпни депутати анти-Българи!
ХА ХА ХА

2015.09.24 | 16:40

11
Какъв Шенген, какви пет лева бе? То Европа стана разграден двор отвсякъде, те още за Шенген ми говорят?!
Летящият холандец

2015.09.14 | 23:30

10
Върнаха границите и ще ни приемат вече хахахахал АМА ТОЙ УМРЯЛ МА :D
Такааааа,

2015.09.14 | 13:06

9
И значи, какво ще правим на изборите???

Добави коментар

Водещи новини