Кунева: Влизането на България и Румъния в Шенген е част от решаването на бежанския проблем

  • 10 септември 2015 10:07

  • 1542
  • 8
Кунева: Влизането на България и Румъния в Шенген е част от решаването на бежанския проблем
© Булфото

Като страна на преден пост и трасе на бежански потоци България има остър интерес от обща миграционна политика на Европейския съюз и заедно с това да е част от Шенген. Това са изключително важни условия за сигурността на страната, които означават и сигурност за цяла Европа. Това заяви снощи пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 в коментар на речта на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и начертаните от него мерки за справяне с бежанската ситуация, съобщиха от Министерски съвет.

Кунева беше категорична, че изложените от Юнкер мерки до голяма степен съвпадат с позицията на българското правителство – както България, така и ЕК настояват за преоценка на Дъблинския регламент, засилване на „Фронтекс“ и охраната на външните граници, засилване на капацитета на службите по миграция. „Фактът, че ЕК също ще работи за обща миграционна политика, е много важен, тъй като не може Съюзът да постигне реално разрешение на кризата с 28 различни системи на убежище и миграция. Изключително добре е, че ЕК даде заявка за разграничаване на бежанците от икономическите мигранти и създаването на списък със сигурни страни“, смята вицепремиерът.

За предложените квоти Кунева заяви, че страната ни защитава принципа на солидарността, но е категорична, че конкретните цифри ще бъдат анализирани и преценени дали са справедливи спрямо различните критерии за определянето им – БВП, ниво на безработица, процент имигранти и др. В оценката трябва да бъде отчетен и интеграционният капацитет на страната. Вицепремиерът беше категорична, че квотите трябва да важат за всички страни в ЕС, тъй като проблемът е общ на целия ЕС. „Ако по-бедни страни като нас са се съгласили с първоначалния план за прием на 500 бежанци, то всички страни трябва да се съгласят. Въпросът е както за солидарност, така и за хуманност“, каза още тя.

Част от решаването на бежанския проблем в Европа е България и Румъния да станат член на Шенгенското пространство, още повече сега, когато се обсъждат промени за охраната на външните граници на ЕС. Това е част от общото уравнение на сигурността в Европа, смята Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1542 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.09.13 | 19:13

8
Стига с вашият Шенген бе идиоти такива !!Мен какво ме топли това когато си броя стотинките за хляб и лекарства !!
леля ти

2015.09.11 | 08:15

7
Стига с тоя Шенген!Толкова години живях без него,мога и да продължа!Куневица да си ходи в"шенгенското пространство" и да ни отърве от присъствието си!!!

2015.09.11 | 08:15

6
не ни заливайте с омразни политици бе медиите, цял живот ли ще са в политиката? ето това е проблема!

2015.09.11 | 08:15

5
бежанците точно в Шенген искат

2015.09.11 | 08:15

4
Тая подлога на BNP pariba да се изчезва и да си ходи при любимите и францизи

2015.09.11 | 00:37

3
Хайде към Шенген.Да го превземем, както арабите и негрите превземат Европа!
1

2015.09.11 | 00:37

2
тази от европа я махнаха ние кога ще се отървем от нея и празните и приказки
кунева-ренегат

2015.09.11 | 00:37

1
не часто от "решаването на бежанския проблем" а условие България да приеме още мигранти е да влезем незабавно в шенгенското пространство, както и румънците вече заявиха, но тая патка си знае само да коментира кой какво казал или проста да спомене че така смятала, алооо вие политици ли сте или подлоги чакащи поредните програми за финансиране от Брюксел, па как не се намери някой с топки па да удари по масата, ама не ще им спрат хранилката от сащ и ес после, а това че загробват българите хич не им дреме на боклуците

Добави коментар

Водещи новини