Совалки по тъмно извършил премиерът за реформите

  • 15 юли 2015 06:56

  • 4150
  • 12
Совалки по тъмно извършил премиерът за реформите
© Булфото

Вечерни совалки по най-важните реформи - съдебна, пенсионна и здравна, е направил Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г завчера, съобщи "Стандарт".

Премиерът е имал разговор с лидера на ДСБ Радан Кънев, в който се е опитал да изглади позициите в управляващата коалиция, за да се случат в срок ключовите промени.

"Това и на моя министър съм го препоръчал, и снощи с Радан Кънев се видяхме, казал съм го същото и на него - да се опитаме малко да спрем с квалификациите, а да си придвижим реформата", заяви Борисов вчера. И продължи: "Води се някаква престрелка - абсолютно безсмислена, и неустройваща, най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някаква междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от Висшия съдебен съвет", коментира той.

"Имам рядката привилегия да не гледам телевизия, да не слушам, защото съм емоционален човек и ще изригна, защото знам много повече от всички останали", коментира Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в отговор на въпрос за протеста срещу главния прокурор.

Борисов припомни, че във времена, когато е бил поставен под натиск, партията също е била под натиск, най-важните хора, включително и той, са били разкарвани по прокуратурата: "Тогава не съм си позволил да дам или кажа една лоша дума заради организацията, наречена прокуратура. Забранил съм и по линия на съда да се казва".

Борисов бе категоричен, че в момента най-важното е да има консенсус около конституционните промени.

По информация отново на "Стандарт" идеята за отстъпки, които да направят и двете спорещи страни по съдебната реформа, се изразява в това реформаторите и правосъдният министър Христо Иванов да се откажат от намаляването на мандата на главния прокурор от 5 на 4 години. А също така от предвидената възможност за импийчмънт. Но да остане разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии.

Не е ясно какво е отговорил Радан Кънев. Но той и хората му втвърдиха вчера позицията си по отношение на другата ключова реформа - пенсионната.

Реформаторите заявиха, че оттеглят подкрепата си за ключови промени в Кодекса за социално осигуряване, въпреки че на първо четене гласуваха "за" плана "Калфин". Това стана ясно след среща в парламента вчера между Радан Кънев, вицепремиера Ивайло Калфин, финансовия министър Владислав Горанов и представители на ГЕРБ. Срещата дойде два дни, след като Калфин заяви, че Кънев и Блокът се опитват да търгуват промените в конституцията срещу пенсиите.

На срещата лидерът на ДСБ представил нови предложения, които Реформаторският блок ще внесат преди второто четене на законопроекта. Срокът за депозиране на идеи изтича довечера.
"Някои от предложенията са приемливи, други променят философски концепцията на предложенията от правителството", коментира финансовият министър Владислав Горанов.

"Искаме правото на избор за осигуряване за втора пенсия - НОИ или частен фонд, да важи само за лицата родени между 60-та и 70-та г., които имат смесено осигуряване", заяви Радан Кънев. Предложението за хората, родени след 1970 г., които през целия си трудов стаж са внасяли вноски за втора пенсия в универсален фонд, е да не могат да местят парите си.

Реформаторите настояват правото на окончателен избор откъде да получаваш втора пенсия да става не 5, а една година преди пенсиониране. Освен това блокът ще предложи намалението на пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали в универсален фонд, да не е с 28%, а с 15%, след като се отчете, че и държавата финансира осигуровките с 12%.

По думите на Кънев под въпрос е и подкрепата на реформаторите за увеличението на осигурителната вноска. Правителственият проект предвижда от 2017 г. осигуровката за пенсия да нарасне с 1% и с още 1% от 2018 г.

По нито една от тези точки обаче реформаторите не са получили подкрепа от Калфин, Горанов и ГЕРБ.

Докато течаха разговорите по реформите, кандидатът на реформаторите за управител на БНБ Бисер Манолов не бе избран в ръководството на банката. Въпреки това десните подкрепиха номинирания от ГЕРБ за гуверньор Димитър Радев.
Привечер реформаторите бламираха собствения си здравен министър - Петър Москов. Те знаково отсъстваха при гласуването на здравната реформа.

Последвайте канала на

4150 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2015.07.15 | 15:29

9
Кога ще подобриш живота в БЪЛГАРИЯ бе , ТИКВО ??? Това е най - важното за народа ! Бахти "премиера " ! Нещастник !Фукльо нагъл ! Лъжец и крадец , угробващ държавата ! САМО АТАКА ! САМО ВОЛЕН !
Пешо

2015.07.16 | 14:12

12
Че Атака и Волен са по-зле от тиквата Бойко. По-добре да гласувам за ГЕРБ, които са нормални, отколкото да гласувам за извратените психопати от Атака, които управляват с ДПС.
Рони

2015.07.16 | 14:11

11
Как да се случат качествени реформи, след като правителството е съставено от хиляда партии, с хиляда интереса и дават хиляда мнения и всеки търси изгода. Потърпевш единствено остава българският народ!
Бойко Борисов е уникален педераст!

2015.07.15 | 23:10

10
ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Някой да е виждал хомосексуалният Боко Тиквата (Тиквената Златка) с жена от 2001 година откато му дават мазната мутра по телевизията!? Не! Това, че имал жена и дъщеря е поредната е пълна лъжа за пред хората! Това не ви ли говори, че това същество е напълно сбъркано!? Как това същество от третия пол ще се защитава семейството и децата в България!? Този никога не е имал жена и деца! Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този урод, наркотрафикант и престъпник!? Всички мръсотии и нещастия в България през последни няколко години са твoе дело Тикво! Няма друг политик с който българите да са се гаврили толкова! Списък на най-влиятелните хомосексуалисти в България: 1. Евгени Минчев ; 2. Бойко Борисов ; 3. Сергей Станишев ; 4. Азис ; 5. Николай Младенов ; 6. Йордан Соколов ; 7. Петър Стоянов ; 8. Филип Димитров ; 9. Кристиан Вигенин ; 10. Росен Плевнелиев ; 11. Огнян Герджиков ; 12. Дим Дуков ; 13. Александър Лилов ; 14. Камен Воденичаров; 15. Емил Кошлуков ..... Моля допълнете!
гост

2015.07.15 | 11:09

8
това вече го разбрахме ама защо се изплаши и не дойде ?

2015.07.15 | 11:09

5
НА ИЗБОРИТЕ ГЕРБ ГУБИ НА СВЕТЛО

2015.07.15 | 11:09

7
печелят от трите най-дългото
зохан

2015.07.15 | 11:09

6
не на изборите ГЕРБ печелят винаги
гошо

2015.07.15 | 11:09

4
Всичко около това лице е тъмно.

2015.07.15 | 11:09

3
Изгладили са ги сигурно е имало трансфер по банковата сметка на Раданчо!

2015.07.15 | 11:09

2
tikva pederast v poza vutre mi e
БОРИСОВ

2015.07.15 | 11:09

1
Реформи ДАЛАВЕРИ вСЕ ТАЯ.

Добави коментар

Водещи новини