НС прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения (обновена)

  • 14 юли 2015 19:51

  • 2090
  • 1
НС прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения (обновена)
© Булфото

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, внесени от Министерския съвет. В гласуването участваха 128 народни представители, от които 102 бяха "за", 21 - "против", а петима се въздържаха.

За бяха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Против бяха депутатите от "БСП лява България", ДПС и един нечленуващ в парламентарна група народен представител. Депутатите от БДЦ се въздържаха. Групата на"Атака" не участва в гласуването.

В рамките на дискусията по законопроекта Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че групата подкрепя философията на законопроекта. Има някои текстове, които могат да бъдат отстранени, каза той. Според него свалянето на образователния ценз за ръководител на лечебно заведение не е в унисон с европейските изисквания. Необходимо е ясно поставяне на параметрите на здравната карта, смята той. Към картата трябва да фигурират и аптеките като част от лечебния процес, каза Иванов.

Колегата му от ГЕРБ Семир Абу Мелих заяви, че идеята за приватизация на болниците е добра, но трябва да стане след демонополизация на НЗОК. Десислава Атанасова от ГЕРБ обърна внимание на липсата на яснота съгласно кой закон национална комисията, която ще изработва здравната карта, ще дава становище и дали то ще може да се обжалва от управителя на лечебното заведение или от областните комисии.

Валентин Павлов от Реформаторския блок защити предлаганите промени. Според него не здравният министър е объркан, а Петър Москов е объркал сметките на опозицията. Павлов отбеляза два ключови момента в проекта - задължителният характер на националната здравна карта, защото така ще се регулира свръхброят на лечебните заведения; и акредитацията на лечебните заведения като задължително условие за сключване на договор с НЗОК.

Патриотичният фронт подкрепя законопроекта, заяви Димитър Байрактаров, цитиран от БТА. ПФ подкрепя усилията за изработване на национална и областна здравна карта, каза той. Депутатът изрази несъгласие с идеята за приватизиране на болниците. Първо трябва да бъде изготвена националната здравна карта, областните карти и чак тогава след добре изготвен анализ да се пристъпи към приватизация, смята той.

ПГ на АБВ ще подкрепи законопроекта, въпреки редицата несъгласия, защото за пръв път виждаме някаква форма на реформа, обяви Георги Кючуков. От групата са срещу приватизацията на болниците, подкрепят създаването на центрове за комплексно обслужване на деца със специфични заболявания, акредитацията като задължително условие за сключване на договори с НЗОК. АБВ смята, че не би трябвало да се приеме занижаване на критериите за ръководителите на болниците и не би следвало здравното министерство и неговите структури да имат определяща квота при съставянето на здравната карта.

"БСП лява България" не подкрепя законопроекта, заяви Емил Райнов. Според него промените в здравната система трябва да се постигат след предварителен национален консенсус. По думите му проектът няма нито финансова обосновка, нито оценка на въздействието. Той не решава нито един от кардиналните проблеми на здравеопазването, сред които ефективността на изразходването на средствата, смята Райнов. Абсурд е сливането на центровете за психично здраве, комплексните онкологични центрове, посочи депутатът. Той се обяви и срещу занижаването на изискванията за образование на директорите на лечебни заведения. Защо в този законопроект няма нищо за контрола на болниците, попита Райнов.

Може би вече не трябва да говорим за приватизация, защото само след още няколко месеца безхаберно управление на държавната собственост, ще говорим за ликвидация на българското здравеопазване, каза той. ДПС няма да подкрепи законопроекта, каза Тунчер Кърджалиев. Той заяви, че философията и концепцията на промените не са в унисон с платформата на ДПС. След онзи политически гаф с приватизацията и тази епопея в МС, аз допуснах, че е възможно МЗ дори да има нов министър, каза Кърджалиев. Той отбеляза, че по законопроекта не е имало обществена дискусия, не е консултиран с НСОРБ, нито с НСТС. По думите му проектът е срещнал сериозен отпор и от министъра на финансите. Законопроектът е в пълен унисон с безразборно споделените пред медиите идеи на министъра, каза депутатът.

Красимира Ковачка от БДЦ заяви, че въпреки, че подкрепят здравната реформа и участват със свои предложения, ще се въздържат от подкрепа на някои предложени промени. От БДЦ не подкрепят отпадане на изискването управителят на лечебно заведение да има специалност здравен мениджмънт.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2090 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.15 | 09:14

1
закон при който един внася а друг ползува , не е нормален , да се говори за реформи за да се извиват ръцете на работещите пак не е нормално

Добави коментар

Водещи новини