Отнемат разузнаването от министъра на отбраната

  • 13 юли 2015 21:54

  • 3417
  • 3
Отнемат разузнаването от министъра на отбраната
© Булфото

Военният министър е на път да загуби правомощията си върху служба „Военна информация”, съобщава "Труд".

В доклада на Комисията за контрол над службите за сигурност към Народното събрание за второ четене на Законопроекта за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност е записано, че по предложение на премиера президентът назначава и освобождава ръководителите на служба „Военна информация”, както и на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване” и главния секретар на МВР. Независимо дали директорът на „Военна информация” е военнослужещ или цивилен служител. В момента директорът на службата се назначава и освобождава със заповед на министъра на отбраната.

„Още не сме запознати с тези предложения, но най-вероятно тази седмица ще ги обсъдим в комисия. Според мен не е важно да се отнемат правомощия, а да се дадат повече такива на началника на отбраната, тъй като той има нужда от най-бързо използване на информацията, а не премиера“. Това коментира пред изданието председателят на комисията по отбрана и член на комисията за контрол на службите в НС о.р. ген. Михо Михов.

За да бъде валиден годишният план на служба „Военна информация”, няма да бъде достатъчен само подписът на министъра на отбраната. Предлага се документът да бъде подписван и от премиера. На министъра се дава право да внася в Министерския съвет годишния доклад на службата.

Предложенията, които предстоят да бъдат обсъдени, идват от депутати от ПГ на ГЕРБ. От БСП и Патриотичния фронт засега искат единствено директорът на службата да е с генералско или адмиралско звание. Само преди месец военният министър уволни директора на служба „Военна информация“ и назначи на поста Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен, който е цивилен. Бакалов веднага поиска 16 млн. лв. за ремонт на сградата на службата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3417 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.08.14 | 02:50

3
Този индивид е от най-глупавите министри,но заради него да се вземат такива решения е странно.Може би се има впредвид и в бъдеще, ако има такова недоразумение за военен министър, то поне военното разузнаване да е в ръцете на професионалисти.
ваш

2015.08.14 | 02:49

2
най добре ще направят, да му вземат цялото министерство, че станахме за смях и на кокошките
FM

2015.07.14 | 16:18

1
Всички партий в МС трябва да защитават, Държавата. И, разузнаването да е към МС.

Добави коментар

Водещи новини