Кунева: Партиите да си изпълняват поетите ангажименти, ако искат държавата да върви напред

  • 11 юли 2015 13:25

  • 58
  • 8
Кунева: Партиите да си изпълняват поетите ангажименти, ако искат държавата да върви напред
©

Реформаторският блок сме отговорен партньор в управлението и очакваме от останалите партии същото поведение, в случая от АБВ. Ако искаме да се движим напред, ако искаме държавата да върви напред, тогава да си изпълняваме поетите пред хората обещания. Това заяви в интервю за вестник "24часа" днес вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 по повод позицията на АБВ за промените в конституцията.

Тя беше категорична, че РБ не може разочарова огромното мнозинство, което иска да види справедливост през съдебната система и да допуска компромиси с основните си два приоритета - съдебна реформа и борба с корупцията. По думите й именно за това бяха водени сложни преговори преди подписването на коалиционното споразумение. Не е последователно поведение и затова не го разбирам. Как първо официално даваш подкрепата си за правителство, създадено с приоритет съдебна реформа, после подкрепяш стратегията за нея в пленарна зала, а накрая се отмяташ, попита Кунева. Тя обаче беше категорична, че не трябва да се затварят преговорите.

РБ ще положи усилия и ще продължи да убеждава. Не може веднъж да сме се съгласили за нещо, а после да се връщаме назад и така да отлагаме живота си на нормална европейска държава, каза още тя. Вицепремиерът заяви също, че очаква и партиите в управлението да подкрепят антикорупционния закон. По думите й четирите партии са се съгласили с управленската програма на кабинета, а там има точно онези мерки срещу корупцията, които ще се случат с предлагания закон.

Тя посочи, че за РБ и за нея като председател на ДБГ съдебната реформа и борбата с корупцията са били смисълът за влизане в управлението – за да се свърши тази конкретна работа. Нали няма съмнение какви са негативните ефекти от корупцията - как спира икономическия ни растеж и как убива доверието на гражданите в основите на държавата? И нали няма съмнение, че досегашният модел за предотвратяване на корупцията по високите етажи не е особено ефективен, попита риторично тя. Струва ми се очевидно, че след като сме разбрали веднъж, че борбата с корупцията е наш общ приоритет, че е двигател на справедливостта, няма как да има отстъпление.

Така би трябвало да е и във всяка друга сфера, и всеки друг поет ангажимент, категорична беше Кунева. Тя отново призова депутатите са не смекчат закона от страх, че той навлиза в личното им пространство и ще ги засегне лично. В крайна сметка това е цената, които всички ние - министри, депутати, кметове, магистрати, хора с достъп до голям публичен ресурс - трябва да платим, ако искаме да върнем доверието в обществото. Не можем да сме разделени на граждани и властимащи, каза още тя.

Последвайте канала на

Нора Виткова
58 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.07.12 | 23:31

8
кунева ли си пръмова ли си като толкова много знаеш върви изкарай една доживотна присъда в строг тъмничен затвор - ти си я заслужаваш дори няколко пъти

2015.07.12 | 23:31

7
Долна Мъстия

2015.07.12 | 23:31

6
кунева да върви по дяволите ако иска държавата да върви напред
KURVOOOOOOOOOOOOOO

2015.07.12 | 23:31

5
TAQ KUZKA ZA KVA SE MISLI -ZE NALI TQ SASIPA VSIZKO
ббб

2015.07.12 | 23:31

4
Кунева ще те шибам в гъза ,помиарка гнусна.
profesor

2015.07.12 | 23:31

3
Сега съм болен и навярно няма да доживея това в което вярвах, че идва на 10 ноемви 1989 г. Тогава комунистите, включая сем. Пръмови и другата измет от този вид се бяха заврели в миша дупка! Жалко, че не напълнихме дупките им с вода за да се издавят!
баба ти

2015.07.12 | 23:30

2
Скакво променихте живота ми . каква реформа направихте и колко ограбвания разкрихте госпожо Пръмова абсолютно нищо защо да ви вярваме

2015.07.12 | 19:09

1
Има ли още нещо за разваляне?

Добави коментар

Водещи новини