Кунева: Никой не е ограничен и изолиран от работата по подготовката на председателството ни на Съвет

  • 10 юли 2015 14:11

  • 1251
  • 2
Кунева: Никой не е ограничен и изолиран от работата по подготовката на председателството ни на Съвет
©

Никой не е ограничен и изолиран от работата по подготовката на председателството ни на Съвета на ЕС, нито аз сама определям или избирам националните ни приоритети. Това заяви вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Кристиан Вигенин /"БСП лява България"/, съобщава БТА.

Координирам националния механизъм, защото е необходимо да има структура, която да следи изпълнението на мерките, и защото моят ресор е изцяло свързан с ЕС и неговите политики, посочи тя и допълни, че председателството е общо усилие и ангажимент. Кунева отбеляза, че е определена за национален координатор по подготовката на България за председателството на ЕС, а за неин заместник е определен министърът на външните работи. Тя обясни, че създаването на тематична работна група "Приоритети и програма на председателството" не е отложена.

Кунева каза, че е била предложена да оглавява тази група, но е решила, че е по-добре да се приобщят към работата по националните приоритети повече колеги. Възложихме на Съвета по европейски въпроси да координира работата по програмата и приоритетите на нашето бъдещо председателство, припомни Кунева. Аз съм работила седем години в МВнР и съм в изключително добри отношения с колегите, а министър Даниел Митов продължава да е член на партията, която ръководя, така че всякакви напрежения по този повод са напълно изключени, заяви още Кунева на въпрос на Вигенин.

Вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 информира още, че има намерение наесен да разговаря с парламентарните групи и да предложи план, който да се подкрепя от всички политически сили, за председателството ни на Съвета на ЕС. Тя съобщи това, след като Вигенин припомни, че при пълен мандат на правителството парламентарните избори ще трябва да се проведат по време на председателството. Кунева каза, че има намерение да предложи такъв план, така че, независимо от изборите, те да не повлияят на председателството. Много бих искала председателството да бъде територия на съгласие, подчерта тя.

Вицепремиерът уточни още, че на този етап няма прогнозен бюджет за председателството и това ще бъде направено от работната група "Финансиране и обществени поръчки" под председателството на финансовия министър. Има евтини и скъпи председателства, гарантирам, че нашето ще бъде от евтините, каза още Кунева. Тя припомни също, че има и приходи, и посочи, че за латвийското председателство прогнозираните приходи от туризъм, промоция на национални продукти и инвестиции са около 64 милиона евро, а Литва е спечелила 55 милиона евро. Шест месеца България ще е в центъра на европейските новини, не можеш да направиш първо впечатление втори път, коментира още вицепремиерът.

Последвайте канала на

1251 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.10 | 20:05

2
Тая иска пак да се вреди за ЕС.Що за наглост?Толкова ли няма по-кадърни от нея, от Митов, от Вагинин и т.н.?

2015.07.10 | 20:05

1
DARTA PARANTIQ KRIVOYSTA OT MNOGO MINETI

Добави коментар

Водещи новини