Меглена Кунева: Политиците да не се страхуват от антикорупционния закон

  • 20 юни 2015 13:55

  • 1928
  • 10
Меглена Кунева: Политиците да не се страхуват от антикорупционния закон
©

Много държа зад антикорупционния закон да стои общата воля и подкрепа на Министерския съвет. Политиците не трябва да се страхуват от закона и от това, че ще удари тях. В него има достатъчно гаранции срещу злоупотреба.Законът ще е еднакъв за всички и ще се прилага еднакво строго за всички. Това коментира на брифинг във Варна на ръководството на "Движение България на гражданите" вицепремиерът и лидер на партията Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев допълни, че е нормално да има страх, когато един закон може реално да доведе до това лица на висши постове да влязат в затвора. Нас не ни е страх, защото не участваме в политиката с цел обогатяване, подчерта още Делчев.

Вицепремиерът Кунева коментира още, че антикорупционният закон е добре подготвен и много добре са проучени всички детайли. По отношение на анонимните сигнали тя посочи, че това е чувствителна за обществото тема, но именно за това в текста на закона има гаранции срещу възможни злоупотреби с тях, а именно те да бъдат придружени с достатъчно доказателства, да отговарят на определени критерии и да не бъдат оповестявани преди приключване на проверката по тях. По думите й номинации за директор на Националното бюро за предотвратяване на корупция ще се правят, когато законът бъде гласуван и от парламента.

По отношение на изборния туризъм и изнесените от ГРАО данни за ръст на фалшивите адресни регистрации, от ДБГ посочиха, че очакват МРРБ, кметовете и областните управители да подходят отговорно като служебно заличават адресните регистрации, направени в нарушение на закона, и през 10 дни да оповестяват публично докъде е стигнал процесът.

Кунева цитира данни за Аврен, където има заплашително високо ниво на изборния туризъм, според които при 7 хиляди души население, вече има 12 % ръст на жителите за периода май - ноември 2014, т.е. с около 900 нови души или общо завишение на регистрираните с 1500 души за 1 година. Кунева подчерта, че е недопустимо да има е 278 % ръст в новите адресни регистрации. Тя добави, че във Ветрино при 5 хиляди души население, увеличението е с 270 души, т.е. около 3 пъти повече в сравнение с миналия 6-месечен период, а във Вълчи дол при 10 хиляди души население увеличението е 5 пъти в сравнение с миналия 6-месечен период, т.е. с 470 нови души.

Зеленогорски добави, че е внесен законопроект на Реформаторския блок и Патриотичния фронт за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, който да позволи служебно заличаване на незаконните адресни регистрации и да завиши глобите към кметове и кметски наместници, които позволяват твърде много хора да се регистрират на един адрес. Надяваме се да минат и на второ четене и да спрем така изборния туризъм, каза още Зеленогорски.

Преди минути в Добрич започва Националният съвет на ДБГ, на който ще бъде обсъждана подготовката на предстоящите местни избори и номинациите на партията за кметове и общински съветници.

Кунева заяви, че ДБГ настоява за единна регистрация на РБ на местния вот. Тя съобщи, че структурите на ДБГ-Варна са направили номинации за 48 кандидата за общински съветници, 9 кандидата за кметове на общини, 3 за районни кметове на Варна и 13 кандидата за кметове на населени места във Варненска област. Единни кандидати на РБ за кметове засега имаме утвърдени в Добрич – Йордан Йорданов, настоящ заместник-областен управител, и в Плевен - Георг Спартански, който е бил 3 мандата председател на Общинския съвет.

Последвайте канала на

1928 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
ббб

2015.06.21 | 22:48

10
Ако ги съдеше Румънски съд нашите /ЛАИНАРИ/политици ВСИЧКИ щяха да са ДОЖИВОТ в затвора.

2015.06.21 | 22:48

9
Те не се страхуват, как можеш да си помислиш подобно нещо? Антикорупционния закон им минава през салама..
Нов бардак със стари к...

2015.06.21 | 22:47

8
Заслужавате си Кунева, Касим Дал, Корман Исмаилов и цялата сган от РБ. Докога с този българо-турски бардак?

2015.06.21 | 22:47

7
кажи им да не се страхуват то няма да има промяна това което се прави е хвърляне прах в очте на народа
AJ4A

2015.06.21 | 22:47

6
Че защо да ги е страх? Ало Ваньо и Цв.Цв. са жив пример!
да

2015.06.21 | 21:23

5
Няма страшно, политиц, не се страхувайте, този закон е само парлама,
naco

2015.06.21 | 21:23

4
Как да Ви повярват хората г-жо Кунева,след като вие се "ПРЕГЪРНАХТЕ" с враговете си само и само да ЗАХАПЕТЕ КОКЪЛА?! ВЪРВЕТЕ си!
anonimen

2015.06.21 | 21:23

3
4е в България има ли политик,който не е корумпиран и не е у4аствал в някаква далавера.

2015.06.21 | 21:22

2
Кунева и Магнолиев ,вървят сигурно към своя крах на политици.Те постоянно демонстрират наглост,която не се прикрива и от двамата.Кунева мисли,че с лъжа и манипулация пак ще излъже народа.Милата в каква заблуда живее?.Година след година българина трупа толкова негативна енергия от действията и и от това на политическите партии,че ще дойде време тази измъчена българска душа да се надигне и да залее с кръв и нея и кохортата и ще бъде пометена по-най жестокия начин.Магнолиев и той с неговите игри.Помнете ми думата.Кръв ще се лее заради такива,като Кунева!!!
българин

2015.06.21 | 19:59

1
политици, не се страхувайте, ножа е дървен, а на всички е ясно, че дърво трудно пробива дърво, без помощ от вън

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини