Бивш директор на БНР става консул в Истанбул

  • 25 май 2011 13:03

  • 4735
  • 0
Бивш директор на БНР става консул в Истанбул
©

Журналистът Александър Велев е назначен за консул на България в Истанбул, реши правителството днес.  Той е завършил Икономика в УНСС и факултативно Журналистика. Специализирал в Швейцарското радио.

Започва работа в програма "Хоризонт" на БНР. Работил като международен редактор и водещ на новини. Уволнен през 1995 г. заедно с 6 журналисти, които създават журналистическото сдружение "Свободно слово". След това работи във в. "Новинар", радио "Тангра" и ФМ+; води предаването "Защо" в Дарик радио; завежда "Връзки с обществеността" на профсъюз "Промяна"; става директор на "Хоризонт"; кореспондент в Скопие. Генерален директор на БНР (1998-2001) по време на управлението на Иван Костов.

На заседанието си министрите приеха номинациите на още осем консули. За Солун заминава Васил Петков Вълчев. Той работи по трансгранични проекти за сътрудничество между България и Гърция, бил е консул в Солун в периода 2000-2004 г.

За Мюнхен е номинирана Антоанета Байчева, завършила немска филология, в момента заместник-ръководител на Бюрото на Фондация „Ханс Зайдел” в България. Ирина Белева е номинацията за Шанхай, завършила МИО в УНСС, с дългогодише стаж в работата с китайски компании и организатор на участия на български фирми за изложения там.

За Санкт Петербург заминава е Петя Несторова, завършила МИО в УНСС и работила като търговски представител на България 1999-2002 г. в Холандия, в момента началник отдел за развитието на Североизточния регион в МРРБ.
За Дубай номинацията е на Ангел Калинов, който има дългогодишен опит в областта на банкирането и финансирането.

Симеон Стоилов, магистър по икономика, завършил Икономическия университет във Варна ще замине за Чикаго. Той има стаж в редица български компании, в момента е маркетингов директор в българска компания. За Лос Анджелис номинацията е на Марин Димитров, завършил Бизнес администрация и Английска филология. Работил е в търговската служба на Великобритания в София между 1994-2001 година, в момента директор на консултантска фирма в България.

Иво Москуров е номиниран за генерален консул на България в Торонто. Той е магистър по международни отношения, работи в МВнР от 1985 година, с опит в областта на ООН. Между 2005-2009 година е последният му мандат, когато открива българското генерално консулство в Лос Анджелис.


Три места за консули остават незаети - в Битоля, Ниш и Одрин. Кандидатите за тези места са били малко и има нужда от повече време, за да има одобрени.

Последвайте канала на

4735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини