Трайков: Вече се правят логически свързани неща в енергетиката

  • 16 юни 2015 17:28

  • 1683
  • 0
Трайков: Вече се правят логически свързани неща в енергетиката
©

В България всеки е придобил рефлекса, ако се нарушават правата му да вика, без значение какво ще стане. Големите предприятия, на които би повлияло увеличението на цената на тока не бива да се притесняват от това, защото то ще е минимално, освен това правителството гарантира, че ще ги защити. Това каза бившият министър на икономиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Той увери, че тази промяна ще бъде минимална и няма да даде основание за скок на цените на стоките. За да се справи с този фактор, правителството ще приеме наредба, която да гарантира, че няма да има шоково увеличение.

2% за битовите абонати са съизмерими с ръста на инфлацията в страната, категоричен е Трайков. Комисията се е опитала да разпредели задълженията равномерно и това е правилно. Увеличението освен към потребителите ще бъде и към бизнеса. Тези разходи ги е имало и до сега, просто не са били прозрачни, посочи бившият икономически министър.

Той прогнозира, че следващата стъпка на мислене е, ако се накърнят интересите на някои компании, държавата да ги защити и това се прави.

Според Трайков увеличението на цените на тока е неизбежно, защото дефицитът от няколко стотин милиона лева годишно е бил пренебрегнат от кабинетът на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Нещо повече, Трайков заяви, че предходното правителство се е правело, че не забелязва. "За първи път от много време виждаме да се правят много логически свързани неща. Не можем да се правим, че този дефицит го няма", посочи Трайков.

Той даде пример: "Все едно прокарвате път и стигате до пропаст. Единият начин е да спрем пред нея и да заделим пари за строителството на мост, другият вариант е да се престорим, че пропастта я няма и да паднем в нея. Същото правеше и предишното правителство, преструвайки се, че има едни пари, които всъщност ги няма", обяви Трайков.

По повод заканите на бизнеса, който обяви, че ще сезира прокуратурата за договорите за изкупуването на електроенергията и производството на когенерации. Подобно действие би било много полезно за всички, защото ще покаже какво се крие под прахта. Време е всички да видим реалността, смята Трайков.

Той посочи, че страната ни трябва да предяви неустойки по спрения проект "Южен поток" към руската страна. Според Трайков обявяването на край на проекта се бави, за да се спестят тези пари на "Газпром". Въпреки това строителството продължава и до момента са се направили много големи разходи. Трайков припомни думите си, че "Турски поток" няма да го има, защото е икономически неизгоден. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини