Делян Добрев: БСП да спрат да политиканстват (видео)

  • 12 юни 2015 14:28

  • 1490
  • 1
Делян Добрев: БСП да спрат да политиканстват (видео)
© Булфото

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: призова депутатите от "БСП лява България" да не се дистанцират от решението на КЕВР за увеличаване на цената на тока и да не политиканстват на тема енергетика.

В изказване от името на групата на ГЕРБ и в отговор на декларацията на "БСП лява България" Добрев посочи, че регулаторът е независим орган, благодарение на решение на Народното събрание. ГЕРБ има двама членове в КЕВР, а БСП има един, който също участва във взимането на решението за цените, уточни Добрев. Депутатът заяви, че дългосрочните договори с американските централи са били сключени през 2001 година. Нито първият, нито вторият кабинет на ГЕРБ имат вина за дългосрочните договори, точно обратното - това е първият кабинет, който намали цената на тези дългосрочни договори, отбеляза той. "Това правителство е първото, което проведе преговори и бяха сключени споразумения за отстъпка в цената на дългосрочните договори, която се равнява на близо 100 млн. лв. на година. 100 млн. лв. ще спестяват държавата, хората и бизнеса", поясни той.

Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: посочи, че трябва да се уточнят процентите, с които ще се увеличи цената на тока. За битовите абонати увеличението ще е между 1 и 2 процента; за бизнеса, индустрията, която консумира над 10 или 30 гигаватчаса електроенергия, увеличението ще бъде между 1 и 2 процента; за останалия бизнес, който е в сферата на услугите - молове, търговски вериги, общини, увеличението ще е между 8 и 9 процента, каза Добрев. Същите тези компании, които излязоха преди шест месеца на свободния пазар, преди това плащаха с 15 процента по-висока цена за електроенергията. Сега след увеличението ще плащат с 5-6 процента по-малко, уточни той.

По думите на Добрев решението на регулатора връща справедливостта и е стъпка към либерализирането на пазара. "Започнахме добре това Народно събрание, като благодарение на всички партии през февруари приехме промени в Закона за енергетиката, които свиха дефицита в НЕК от 800 млн. лв. на 400 млн. лева. Половината от реформата в енергетиката я свършихме тук в Народното събрание", заяви Добрев. Молбата ми е да не се опитваме да си вдигаме рейтинга на партиите, спекулирайки с тази тема, призова той.

Депутатът от "БСП лява България" Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на заяви, че няма как в разговор за реформи да няма политически изказвания. Истинската реформа според Стойнев е започнала година и половина преди този кабинет, когато предходното правителство е работило за балансиращ пазар и енергийна борса. Трябва да стъпите на действия от предходния кабинет, защото е важно финансовите средства да влязат в системата, каза той. По думите му правителството все още не е направил нищо по отношение на американските централи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1490 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
mitko

2015.06.13 | 17:53

1
Добрев ти от БСП ли си - не си - какво те интересуват те на тях това им е работа а на вас е възложено да управлявате ето две максими кото вие не разбирате а се мъчите всичко около вас да се върти драги ми Добрев заради такива като теб казана на БЪЛГАРИТЕ в ада е препълнен ако и това за вас е цензора евала за другите

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини