Атанасов: Липсата на власт действа негативно на ДПС

  • 22 май 2015 09:44

  • 1590
  • 2
Атанасов: Липсата на власт действа негативно на ДПС
© Булфото

Въпреки споровете в управляващата коалиция по законопроектите в сектор "Сигурност“ вероятно ще има съгласие при второто четене. България има нужда от единна модерна разузнавателна служба като в Германия.

Това каза в интервю за БНР председателят на вътрешната комисия към НС ген. Атанас Атанасовген. Атанас АтанасовАтанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, България. О. з. ген. Атанас Петров. Според него именно човек като Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен трябва да оглави Военното разузнаване, защото той не е бил в школите на Съветския съюз. По думите му е важно, че най-после ще има законова аргументация на целия сектор "Сигурност", но това не е достатъчно. "Ние от Реформаторския блок внесохме законопроект за създаване и функциониране на Единна разузнавателна служба, но той не се подкрепи. В Закона за НСО има такива неща, които са много дразнещи. В тази ситуация ще трябва да работим за модернизиране и прецизиране на внесените и приети вече текстове", каза още той.

Според Атанасов в Устройствения закон за управление и функциониране системата за защита на националната сигурност има слабости, но той е абсолютно необходим. "Има нужда да се направят подобрения, но този закон не регламентира някакъв Съвет за сигурност, а той ще бъде основният орган за координация на звената за сигурност в държавата. Това ще е органът, в лицето на който изпълнителната власт – Министерският съвет и министър-председателят – ще управляват системата за сигурност. Има неща обаче, които трябва да се пипнат, но законът е абсолютно необходим и добре построен като конструкция", категоричен беше той.

Назначаването на Йордан Бакалов за шеф на Военното разузнаване той коментира така: Не е задължително ръководителят на тези служби да е техен продукт. Човек като Бакалов трябва да оглави Военното разузнаване, защото не е бил на школи в Съветския съюз и защото не е служил в Българската армия като офицер преди 1989 година. По отношение на Военното разузнаване БСП много горещо подкрепят закон за създаването на Военното разузнаване, а единствените им критики от парламентарната трибуна бяха към Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен. Недопустимо е лица от калибъра на Ерменков да коментира изобщо този законопроект, защото той е обявен от Комисията за досиетата за сътрудник на Военното разузнаване. Той е пристрастен и защитава онази служба, придатък на Съветската империя. Аз няма да подкрепям текстове в полза на сегашната военна служба и аз гласувах против този законопроект на първо четене, защото смятам, че тя не трябва да съществува самостоятелно и че България има нужда от единна модерна разузнавателна служба като в Германия", даде пример Атанасов.

В хода на законодателната дейност по съдебната реформа ще има промени в позициите на някои от политическите сили, категоричен беше Атанасов и допълни: "По начина, по който внасяме законопроекта, има заложени добри правила и особено по регламентирането на нов начин на работа на Висшия съдебен съвет. Той трябва да бъде реформиран, а от неговата работа произтичат и другите дефекти в системата".

Той обясни поведението на опозицията относно промените в Конституцията: В БСП са разделени на две. Едната част твърдо желае промени в Конституцията, но мълчи, защото се съобразява с другата, когато не изказва никакви аргументи, но еднозначно отговаря – няма да подкрепим". Относно ДПС Атанасов заяви, че липсата на власт им действа негативно и затова се чуват изказвания, че в управлението на България има фашисти. Според него в течение на законодателната работа в позицията на АБВ ще има промени.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1590 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.22 | 18:09

2
дпс-вън от управлението на БЪЛГАРИЯ
stojan chadziev

2015.05.22 | 15:53

1
Ne dopuskajte 4ovek u4il v Rusija na takav post,vsi4ki sa verbuvani,ne rabotjat za Balgaria,spioni sa.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини