Плевнелиев посети демилитаризираната зона между Южна и Северна Корея

  • 15 май 2015 07:08

  • 1455
  • 1
Плевнелиев посети демилитаризираната зона между Южна и Северна Корея
© Президентство

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното посети демилитаризираната зона между Южна и Северна Корея.

Държавният глава завършва днес официалното си посещение в Южна Корея, информира БТА. Демилитаризираната зона е създадена след края на Корейската война като буфер между двете страни по протежение на 38-ия паралел. Въпреки наименованието й, е считана за най-строго охраняваната граница в света. Общата й дължина е 250 километра, а широчината - около 4 километра. След продължителни преговори през 2012 г. южнокорейската армия приема да отвори за посещения околностите на зоната и да помогне за развитието на пътищата, които няма да са осеяни с мини. Зоната се посещава годишно от 150 000 туристи, каза майор Дрейпър от силите на ООН, разположени в южнокорейската част на зоната. Според него мястото е интересно, защото неуредените конфликти са интересни за света, а все още няма подписан мирен договор между двете Кореи и обединение на полуострова. Демилитаризираната зона е и място за провеждане на севернокорейска пропаганда.

По време на посещението на президента Плевнелиев от севернокорейска територия се чуваше силна музика. При влизането си в постройка в Зоната за съвместна сигурност /ЗСС/, която е единствената точка за непосредствени контакти между представителите на двете Кореи до 2007 г., Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното практически стъпи и на територия на Северна Корея. ЗСС е създадена точно на мястото, където са се състояли преговорите, довели до примирието от 1953 г. По-късно президентът Плевнелиев участва в българо-корейски бизнес форум в Сеул. Днес той ще се срещне и с председателя на Националното събрание на Южна Корея Чунг Уи-хва, ще бъде удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" на университета "Сункюнкуан".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1455 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ ЯЛОВИЯ воленуглу

2015.05.15 | 21:06

1
БРАВО БРАВО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини