Wikileaks: Българското разузнаване се командва от подлизурко

  • 20 октомври 2011 19:29

  • 3563
  • 1
Wikileaks: Българското разузнаване се командва от подлизурко
©

В грама от януари 2007 г. посланикът на САЩ в България Джон Байърли нарича  шефа на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо КировКирчо Киров Кирчо Иванов Киров е роден в град Силистра. Средното си образование получава в град Враца, а след "подлизурко",  а начина, по който ръководи службата - "отчайващ".

Новият дипломатически документ, разсекретен от Wikileaks, е публикуван в превод на български език днес от партньорската медия на организацията в България.

Документът е с най-високата степен на секретност и беше публикуван днес от българските партньори на Wikileaks - Bivol.bg. В грамата Байърли обръща внимание, че президентът Първанов, признал по-рано, че има досие за контактите си с Държавна сигурност, не би искал да уволни човек, който контролира архивите на разузнаването.  "Но със запазването на подлизуркото Киров, Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в налива масло в огъня на хората в парламента, които биха искали да премахнат контрола му над НРС", пише американският дипломат. 

Посланикът отбелязва, че президентът е под нарастващ натиск да обоснове контрола си върху НРС, където отчайващото ръководство на ген. Киров доведе до множество призиви за уволнението му". В грамата се прогнозира, че "съдбата на Киров може да предопредели и съдбата на службата му" .

В доклада си Байърли отбелязва, че назначаването на Иван Драшков за шеф на контраразузнаването е "изненадваща, но твърде положителна промяна". "Всъщност ние смятаме, че назначаването на про-западния разузнавач от кариерата Иван Драшков на мястото на Иван Чобанов е значителна стъпка в правилната посока", се казва в грамата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3563 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ййййййййййййййййййййййййй

2011.12.22 | 23:12

1
Не е чудно с подобни отрепки назнаени на най върхови постове защо е такова положението в цяла българия и защо съграденото от нашите дядовци и баби здраво силно и уважавано разузнаване днес е поввод на подигравка не само от американците на които шапка им свалвям как точно намират информация Търция от години и чужди разузнавания си разиграват коня в бапият както те гонаричат булгаристан и благодарения на тази отрепка малоуна на снимката ще имаме много проблеми и в бъдещъ .Уволнения и затвор за тези малоумни некадърници

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини