ДПС ще сезира етичната комисия в парламента заради съмнения в лобизъм на депутати от РБ

  • 29 април 2015 14:42

  • 1387
  • 6
ДПС ще сезира етичната комисия в парламента заради съмнения в лобизъм на депутати от РБ
©

Парламентарната група на ДПС ще сезира Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика заради съмнения в лобизъм на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Борис Станимиров.

Това заяви на брифинг в Народното събрание заместник-председателят на групата на Движението Станислав Анастасов. По думите му по време на дебатите по промените в Закона за пазарите на финансови инструменти, с които публичните дружества бяха изключени от кръга на лицата, които нямат право да притежават земеделска земя в България, Славов и Станимиров са се изказвали в полза на частни инвестиционни фондове. Анастасов заяви, че справка в декларациите пред Сметната палата на двамата депутати показва, че Станимиров има акции в редица компании, които се търгуват на Българската фондова борса и по-специално в компаниите "Адванс Терафонд АДСИЦ" и "Адванс Инвест", а Славов има акции в банка, която се търгува на фондовата борса.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Ферихан Ахмедова припомни, че миналата година парламентът е приел промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които са наложени ограничения за собственост от търговски дружества, които имат офшорно участие. "Тъй като в този закон не се предвиждаха санкции, след една година част от търговските дружества преструктурираха дяловете си, направиха съответните действия, които законът изисква. Друга част от дружествата не го направиха. С изменението на закона през февруари НС реши да наложи санкции за дружества, които не изпълняват разпоредбите. Санкцията е 100 лв. на дка, а при повторно нарушение - 300 лв. на дка", обясни Ахмедова. Тя уточни, че миналата седмица парламентът е приел нови промени, с които се удължава с пет месеца срокът, след който ще се прилагат имуществени санкции срещу офшорки, които притежават земеделски земи у нас. По думите й с днешните промени в Закона за пазарите на финансови инструменти ограниченията са отменени.

Ахмедова цитира изявление на Съвета на директорите на "Адванс Терафонд АДСИЦ" от февруари тази година във връзка с промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, в което се обясняват законодателните промени и в заключението се посочва категорична позиция, че мениджмънтът на компанията няма да допусне разпродажба на активи на дружеството, както и заплащане на имуществени санкции. "С цел защита интересите на своите акционери сме предприели необходимите действия за решаване на изложения по-горе проблем", пише още в изявлението, цитирано от Ахмедова. Според нея дружеството е намерило народни представители, които да внесат такъв лобистки закон в парламента.

Депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов заяви, че реформаторите и вносителите на промените в закона са показали лобисткото си отношение към върховенството на закона и към Конституцията. Според Каймаканов интерес от приетите днес промени имат три или четири компании. "Всички останали се пререгистрираха във връзка с приетите през 2014 г. законодателни промени. Те спазиха закона, въпреки, че нямаше санкции. А тези три компании, заради които се прави промяната, не се пререгистрираха", каза още депутатът.

Последвайте канала на

БТА
1387 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
тази етническа партия трябва да бъде закрита ,

2015.05.01 | 12:08

6
единствено закриване на дпс , 100 години от арменският геноцид смърт за дпс , каква етика бе етничеси кенефи
Аз казах

2015.05.01 | 12:08

5
Смърт за турско-циганската партия ДПС!!!
До оДуПиСа

2015.05.01 | 12:08

4
Исляма е опасна за България и човечеството.
Златния пръст!

2015.04.30 | 10:55

3
ДПС не са на власт и Волния Болен не развежда Чуколина по света!
ВАЖНО!!!

2015.04.30 | 00:20

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2015.04.30 | 00:20

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини