Партиите не си дават високите субсидии

  • 09 февруари 2015 06:43

  • 2269
  • 10
Партиите не си дават високите субсидии
© Булфото

Поредният опит да се намали по законодателен път държавната субсидия за партиите изглежда обречен на провал.

Миналата седмица отцепилият се от Патриотичния фронт депутат Велизар Енчев внесе проект за промени в Закона за политическите партии, с който се залага таван на субсидията от 5 лв. на глас, вместо сегашните 11 лв. Проверка на в. "Сега" показа, че повечето парламентарно представени политически сили дори не са обсъждали въпроса, а отделните депутати по-скоро клонят към запазване на статуквото. Според Енчев държавната издръжка на партиите у нас е 11 пъти по-висока, отколкото в Германия, която отделя по левче на глас. В момента пари от хазната взимат не само парламентарните формации, но и онези, които са получили над 1% от действителните гласове на последните избори за Народно събрание. Депутатът дори си е направил труда да изчисли колко ще платят данъкоплатците през следващите 4 години на всички политически сили на държавна хранилка: ГЕРБ - 48 583 000 лв., БСП лява България - 22 921 000 лв., ДПС - 22 054 000 лв., Реформаторският блок - 13 218 000 лв., Патриотичният фронт - 10 830 000 лв., "България без цензура" - 8 470 000 лв., "Атака" - 6 720 000 лв., АБВ - 6 170 000 лв., "Движение 21" - 1 770 000 лв., "Глас народен" - 1 690 000 лв.

От ГЕРБ направо отказаха да коментират. "Този въпрос е политически и трябва да се реши на високо ниво между партиите", заяви шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. Така той отпрати темата към края на годината, когато неизбежно ще бъде повдигната при разглеждането на държавния бюджет за 2016 г. Именно тогава депутатите решават колко ще получат формациите им.

Въпросът за намаляване на субсидията не е обсъждан в ПГ на реформаторите. Десният депутат Гроздан Караджов обаче има своя оригинална идея по въпроса. Според него може да се помисли за скала, при която сумата за всеки получен глас от партиите, останали под 4-процентния праг за влизане в НС, расте, а за тези, които са го минали - да намалява. Караджов смята, че така може да се постигне известен баланс между големите и малките партии. Както и да се намали възможността на големите да печелят от лихви, тъй като те обикновено вкарват получените от държавата пари на депозити.

В Патриотичния фронт клонят към запазване на сегашното положение. "Можем да направим субсидията и 1 стотинка, ако решим, и какво ще постигнем - на изборите партиите ще се обърнат към разни фирми за спонсорство", коментира Емил Димитров-Ревизоро.

От опозиционната БСП също не са склонни към промени, но по други причини. "В състоянието, в което се намира, БСП има нужда от тези пари", обясни неофициално член на партийното ръководство.

Единствено зам.-председателят на парламента Явор Хайтов (БДЦ) заяви категорично, че ще пледира за намаляване на субсидията. Мнението му обаче е лично, тъй като и неговата ПГ няма позиция по въпроса.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2269 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Бойко Борисов е УНИКАЛЕН педераст!

2015.07.29 | 09:45

10
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата (най-старият комунист) е на власт. Всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. емигрират! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му! Тиквата беше обявен в доклада на американския посланик през 2005 за мутра. Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол!

2015.02.10 | 13:52

9
Ще гласуваме за тия които не си вземат субсидията!
AJ4A

2015.02.10 | 04:53

1
Абе ти гласувай за който си щеш, ама при ТАЙНА НА ВОТА, дали някога ще разбереш ЗА КОЙ на практика си гласувал?!?!?!? Освен това, първо гласуваш за тях, а после разбираш, че не се отказват от субсидиите си!!!!

2015.02.10 | 13:51

8
Кой луд да хрупка сухар, вместо да набива пържоли? Интересно, ако не гласуваме, как ще си вземат субсидиите?
AJ4A

2015.02.10 | 13:51

5
Те затова искат да направят гласуването да е задължително!!!! Като искарат насила 2-3 пъти повече избиратели, спокойно ще могат да намалят наполовина субсидията за партиите, хахахах!!!! И тази долна инициатива дойде от .......... проевропейския и демократичен БГ президент, смяяяххххх!!!!
Българин

2015.02.10 | 09:33

4
По този начин се обрича държавата и народа на постоянен геноцид за сметка на шепа управници. Защо не се оставят 2-3 партии,а трябва да са толкова много. Една бариера от 18-20% е достатъчна за влизане в народното събрание.
AJ4A

2015.02.10 | 13:51

7
То по твоята логика ...... ЗАЩО трябва да има избори - направо да си назначат своите хора и занапред властта да си се предава съвсем официално от баща-комунист на син/дъщеря?!?!?!? Като ще има 2-3 парии, ЗАЩО да има 240 хрантутници-послушковци, които на практика изпълняват ПАРТИЙНАТА ЗАРЪКА и гласуват не според съвестта си, а според спуснатите им от ръководството на партията ОПОРНИ ТОЧКИ?!?!?!?
AJ4A

2015.02.10 | 13:51

6
Незабавно да се премахнат всякакви парични субсидии за партиите!!!! Ако искат субсидии, то те да са в непарично изражение!!! Да им се поемат сметките за ток и наем на помещенията (не повече от едно помещение на 10 хиляди избиратели, гласували за партията на последните избори), както и сметките за не повече от 3 телефона на помещение, при това с тарифни планове не по-големи от 50-100 лева месечно!!!
еех

2015.02.10 | 04:55

3
Партиите да се издържат от собствени приходи-членски внос и други законни начини...! Субсидията от държавата трябва да е символична- поне сто пъти по-малка от сегашната. Членският внос на безбройните партийни членове е май държавната хранилка!

2015.02.10 | 04:55

2
НИТО ЕДНА ПАРТИЯ НЕ СЪБИРА ЧЛЕНСКИ ВНОС ,ЗАЩОТО НИТО ЕДНА ПАРТИЯ НЯМА ЧЛЕНОВЕ , ЧЛЕНОВЕТЕ СА СТАТИСТИЧЕСКА ЦИФРА НА ВСЯКА ЕДНА ПАРТИЯ ,КОЯТО ФАВОРИЗИРА ,ВИДИТЕЛИ ИМАМЕ ТОЛКОВА ,ЧЛЕНОВЕ И СМЕ СЪБРАЛИ ТОЛКОВА ЛЕВА ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС .нИЩО ПОДОБНО .тАЗИ СУМА ОТ ЧЛ.ВНОС СЕ ПЛАЩА ,ИЛИ ПРОСТО СЕ ОТЧИТА ОТ СУБСИДИАТА НА ПАРТИЯТА

Добави коментар

Водещи новини