ГЕРБ и правосъдният министър са готови с проекта за промени в Конституцията

  • 22 април 2015 21:19

  • 2016
  • 6
ГЕРБ и правосъдният министър са готови с проекта за промени в Конституцията
© Булфото

ГЕРБ и правосъдният министър са готови с проекта за промени в Конституцията, съобщава "24 часа".

В тях се предвижда Инспекторатът да проверява съдии, прокурори и следователи за конфликт на интереси и съмнително имущество.

Освен това Цветанов започва консултации с всички парламентарно представени партии.

Най-голямото орязване на мандата на Висшия съдебен съвет - от 5 на 3 г. също е записано в готовия проект за промени в конституцията, изготвен от парламентарната група на ГЕРБ и правосъдния министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. Финалният вариант е изпратен за одобрение в Реформаторския блок, където са го харесали.

Разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е разписано така, както го представиха премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и министър Иванов.

Като по-малко вероятен фигурира и вариантът мандатът на съвета да стане 4-годишен.

Конституционалисти вече оспориха отмяната на тайния вот за кадрови решения. Съдийската колегия на ВСС ще е от 13 членове, сред които шефовете на ВКС и ВАС, шестима, избрани от общото събрание на съдиите, и петима, избрани от Народното събрание. Прокурорската ще е от 12 членове - главния прокурор, 4-ма, избрани от общото събрание на прокурорите, един, одобрен от общото събрание на следователите, и 6-има от парламентарната квота.

Освен че ще отговарят за назначенията, повишаването, преместването, освобождаването, дисциплинарните наказания на магистратите и ще назначават административните ръководители в съдебната власт, двете колегии ще дават становища по законопроекти Пленумът на съвета, т.е. всички членове и на двете колегии, ще гласуват бюджета и годишните доклади, прекратяването на мандат на член на ВСС, квалификацията на кадрите и териториалното разпределение на органите на съдебната власт.

Министърът на правосъдието ще води заседанията без право на глас, както и досега. Ако той отсъства, пленумът и съдийската колегия ще се председателстват от шефа на ВКС, а прокурорската - от главния прокурор.

Повишават се изискванията за главен инспектор - трябва да е с поне 15 г. юридически стаж, от които не по-малко 10 като съдия. Мандатът му е 5 г. Дават се ресори на останалите 10 членове на инспектората: 6-има ще контролират работата на съдилищата, 4-ма - на прокуратурата и следствието Гарантира се пълна независимост на инспектората и му се дават още контролни функции - вече ще проверява съдии, прокурори и следователи за конфликт на интереси.

Инспекторатът ще бди за пълнотата и достоверността на имуществените им декларации. Ще оценява и цялостно поведението на всеки, за да не се уронва престижът на съдебната система. Освен съда и омбудсманът ще има право да спира производство и да препраща въпроса в Конституционния съд, когато се установи несъответствие на закони с разпоредби на международни договори, по които България е страна.

Парламентът ще избере временна комисия за промените в Конституцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2016 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.04.23 | 14:33

6
Ха ха ха Ми те герб са в нарушение и постоянно са в конфликт на интереси?! Да приемат такъв закон е все едно да си вкарат автогол :D

2015.04.23 | 14:33

5
Аааа модераторе тва не сам го писал аз вкарваш ми думи ще ядеш шамари

2015.04.23 | 14:33

4
Най големите корумпета Герб ще променят конституцията голям смях!

2015.04.23 | 14:32

2
България ще просперира при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, затова гласувайте само за ГЕРБ! Всичко останало е лъжа.
IALOVATA KURVA BOIKO-IZIADE XYIA NA DOGAN

2015.04.23 | 14:33

3
TI SI PROSTITUTKA NA GERB; PLATENA KURVA

2015.04.23 | 14:32

1
Промените да не гласят, че Цецо и Тиквата не може да лежат в затвора?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини