Митов: Имаме съществени различия с Русия за украинската криза

  • 02 април 2015 14:40

  • 1247
  • 10
Митов: Имаме съществени различия с Русия за украинската криза
© Булфото

Приоритетни теми на българско-руските отношения са сътрудничеството в икономиката и образованието, науката и културата, казва в интервю за ТАСС министърът на външните работи на България Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Контактите в областта на социалната политика и туризма са добри, посочва той и подчертава, че по време на неотдавнашното си посещение в Москва министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard е уверила руската страна, че България е взела мерки, които да предотвратят намаляването на туристическия поток от Русия в България. Искаме да запазим връзките с Русия в тази област, казва Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, в интервю за кореспондента на ТАСС в София.

В отговор на въпрос какви са перспективите руски туристи да могат да получават визи за България непосредствено на летището, каквито изявления са били правени от българското министерство на туризма, министър Митов казва, че като член на Европейския съюз нашата страна е длъжна да спазва изискванията на общоевропейското визово законодателство, но добавя, че България е опростила процедурите за издаване на визи на руски граждани. Сега те се издават за два-три дни, а на територията на Руската федерация работят 19 визови центъра, казва Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Външнополитическите приоритети на България са насочени към ефикасна защита на правата и интересите на българите в чужбина, разширяване на европейската интеграция в структурите на ЕС и НАТО, развитие на отношенията с най-бързо развиващите се икономики в света, подкрепа за евроатлантическото бъдеще на Западните Балкани, заявява българският външен министър. Той отбелязва, че България има "съществени противоречия с Русия, предизвикани от конфликта в Украйна", но признава, че Русия има решаващо значение за региона на Черно море и Източна Европа. Регионът трябва да се развива и процъфтява, а затова всички страни от него трябва да са заинтересовани да развиват добри отношения, посочва Митов.

България оценява усилията на руската страна за нормализиране на работата фериботната връзка Варна-Кавказ, казва министърът и допълва, че се очаква двете страни да подпишат междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за 2015-2017 г. Прагматизмът и политиката са неделими. Всяка държава трябва да се ръководи от националните си интереси, а те предполагат формиране на политика, която се осъществява и на основата на прагматизма, казва Митов в отговор на въпрос какво преобладава в двустранните отношения - политиката или прагматизмът. Но начините за защита на националните интереси, продължава министърът, трябва да се базират на принципите за зачитане на международното право и суверенитета на всяка от страните.

Именно това определя позицията на България и на другите страни от ЕС по отношение на ролята на Русия в конфликта в Украйна, заявява Митов. Той посочва, че конфликтът в Украйна трябва да бъде решен бързо и по мирен път, чрез изпълнение на Минските споразумения, оценява като положителен знак спирането на огъня в зоната на конфликта, но допълва, че в същото време наблюдателите на ОССЕ не са в състояние да потвърдят изтеглянето на тежките оръжия от разделителната линия, тъй като нямат достъп до някои райони.

Помолен да коментира какво ще предприеме България, ако Минските споразумения бъдат нарушени от украинската страна, министър Митов казва, че според него няма полза от обсъждане на "хипотетични ситуации". "Мисля, че нито една от страните - нито Русия, нито Украйна - не иска влошаване на социално-икономическото положение на народа си, въвличайки го в продължаване на конфликта. Във всеки случай нарушаването на Минските споразумения, независимо от това коя от двете страни ще го направи първа, няма да отговаря на очакванията на България и на другите страни от ЕС", казва Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

За да се подобрява сътрудничеството между Русия и България, освен чисто икономически причини, трябва да има и уважаване на националните интереси на двете държави и признаване на равноправния им статут в международните дела. А това значи, че Русия трябва да уважава ценностите и политиката на България във връзка с членството й в евроатлантическите структури. Това ще добра основа, на която двете страни ще развиват сътрудничеството си, казва министър Митов.

Последвайте канала на

БТА
1247 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
XXL

2016.04.04 | 13:27

10
РАЗЛИКИТЕ СА ТАКИВА КАКВИТО ВИ НАРЕДЯТ ОТ БЕЛИЯТ ДОМ

2016.04.04 | 13:27

9
vie predstavliavate BALGARIIA NARODA NA BALGARIIA..razlicieto e tvoe i na mnogo malak krag okolo teb. NARODA NA BALGARIIA E ZA I SAS RUSSIIA.

2016.04.04 | 13:27

8
Само така Митов !! Яли сме им попарата на "братушките",затова разбираме на какъв огън се пече украинския народ !! Санкции , докато им се избистри мъглата в пияните мозъци на Окупаторите и върнат Крим на Украйна !

2016.04.04 | 13:27

7
Естествено, че имаТЕ - нали това е една от най-опорните ви точки, писани в Ленгли!

2016.04.04 | 13:27

6
Ма какво се бутате в работите им с Украйна, кой ви пита вас
AJ4А

2016.04.04 | 13:27

5
Я Вигенин! Или май беше Младенов?? Абе няма значение-все пе....ли!
Shatterer

2016.04.04 | 13:27

4
Споко бе плъшок Роско още не ги е нападнал така че чакай си реда!
КОСТАДИН

2016.04.04 | 13:27

3
не БАЛГАРИЯ а твоите господари от сащ имат проблем и не говори от наше име
Intel® Core™ i5-4670K

2016.04.04 | 13:27

2
Не знам до кога ще търпим такива продажни гейчета да ни излагат пред света?

2016.04.04 | 13:26

1
Типичен 100%-ов гей си ти Митоглу. И не говори от името на всички Българи, защото аз съм против педал да е министър на външните работи...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини