Филип Попов: Анкетната комисия за КТБ трудно ще даде политическа оценка на казуса

  • 24 март 2015 08:52

  • 904
  • 0
Филип Попов: Анкетната комисия за КТБ трудно ще даде политическа оценка на казуса
©

На днешното заседание на временната анкетна комисия за проверка на фактите около Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се приемат вътрешните правила, по които тя ще работи.

Срокът, който ще се изследва по отношение на КТБ, е 2009–2014 година. Това обясни Филип Попов от БСП-Лява България в интервю за БНР. "За да се стигне до назначаването на квестори, това означава, че банката е имала проблем. Явно БНБ не си е свършила работата още преди назначаването на квесторите", обясни той. Очаква се днес промените в Закона за банковата несъстоятелност да излязат в Държавен вестник и да бъдат избрани временните синдици. Попов потвърди, че те ще се подбират от списък, изготвен от БНБ. "Ние имахме предложение този списък да бъде публичен, да бъде публикуван на сайта на БНБ, за да се запознаят хората с тези предложения. Синдиците обаче се назначават от съда по предложение на Фонда за гарантиране на вземанията и те могат да бъдат заменени по всяко време от Фонда. Смяната на двамата синдици може да се извърши по предложение на финансовия министър", каза още той.

Попов обясни и какви дейности ще изпълнява временната комисия. "Ние ще събираме информация, ще изслушаме управителя на БНБ, подуправителите, изобщо всички органи, които имат отношения и връзка със защитата на имуществото на КТБ. Комисията цели една публичност около казуса КТБ, защото хората заслужават да знаят какво е станало. Фондът за гарантиране на вземанията е основен кредитор, а парите във Фонда идват от данъкоплатците", допълни депутатът.

"Трудно ще може да се даде политическа оценка от временната анкетна комисия. По отношение на това политическите нюанси в този казус – мисля, че е редно всяка една парламентарна група и всяка една партия да обективира своите политически оценки по отношение на това как всеки политически субект се е държал по отношение на този казус", завърши Филип Попов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини