Парламентът пусна синдик в КТБ

  • 18 март 2015 10:54

  • 1135
  • 1
Парламентът пусна синдик в КТБ
©

Временен синдик ще влезе в КТБ и ще представлява, докато съдът окончателно се произнесе за несъстоятелността на банката. Това става възможно, след като парламентът даде картбланш на законовите промени в Закона за банковата несъстоятелност и на второ четене в пленарната зала след единодушието в бюджетната комисия вчера. Според шефката й Менда Стоянова синдикът може да встъпи в длъжността си до седмица.

Нито един депутат не гласува против, 88 бяха "за" и четирима се въздържаха.

Според поправките синдикът автоматично заменя и квесторите на БНБ, които от момента на неговото влизане, вече са с прекратени правомощия.

Негово задължение ще е да управлява текущите дела на банката и да опазва, попълва и управлява имуществото й, да се разпорежда с парите и сметките й. Временният синдик ще може и да прави искания за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна, да завежда от нейно име дела, както и да събира парични вземания на банката.

До намесата на законодателя се стигна, тъй като след апела на премиера миналата сряда в НС, съдът отказа да пусне временен синдик в банката под специален надзор. Поради това Бойко Борисов призова за спешни законодателни промени, за да може държавата да прати свой представител в банката и да е в течение на случващото се. Пак от неговите думи стана ясно, че поне 800 млн. от КТБ вече са изтекли, а държавата е най-големият кредитор, тъй като подсигури над 3,5 млрд. лв. за изплащането на законово гарантираните депозити. Последваха спешни консултации между депутати от всички групи с министър Горанов и законодателен изход от казуса.

По време на второто гласуване в пленарната зала днес всички депутати, които взеха думата, наблегнаха на прозрачността за случващото се в банката.

Най-важен акцент народните избраници поставиха върху незабавното публикуване на ежеседмичните отчети на синдика на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете, с изключение на информация, защитена от закона. Парламентът прие този текст единодушно, без нито един против, даже нямаше и "въздържал се". Отчетите на синдика ще се изпращат и на министъра на финансите Владислав Горанов.

Мая Манолова пък стигна и по-далеч и поиска финансовият министър да има правомощия да маха синдиците, ако прецени, че те действат в ущърб на интереса на банката. Тя обобщи, че никой не знае какво точно се случва в момента в банката. "Проблемите са два - първият - с пълната липса на прозрачност какво точно се случва в КТБ, и вторият - с пълната липса на отговорност за това какво се случва там", обобщи Манолова по повод на това, че обществото няма пърлно доверие на квесторите на БНБ, които са там в момента.

"Вложителите ще зададат въпроса - ние не можем да отидем в банката и да я проверим, но ние си искаме парите или да има възмездие.

На нас ще ни бъде зададен един въпрос - вие какво направихте, за да ни дадете парите и да има възмедие? И ние ще отговорим: всичко!", емоционално защити мерките на законодателя Емил Димитров-Ревизоро.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък обобщи, че тези мерки трябваше да се вземат още през юни-юли м.г, но в момента вече е належащо.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1135 1

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.18 | 17:36

1
хората на герб откраднаха доста и сега е време за контрол

Добави коментар

Водещи новини