Синдиците в КТБ ще могат да поискат отмяна на всички прихващания

  • 19 март 2015 06:45

  • 972
  • 0
Синдиците в КТБ ще могат да поискат отмяна на всички прихващания
© Булфото

Временните синдици в КТБ може да оспорят всички прихващания на вземания срещу дълг между две различни страни, извършени след поставянето на банката под специален надзор. Ако това стане под въпрос ще са стотици подобни сделки, осчетоводени от квесторите, назначени от БНБ след 20 юни 2014 г., пише в "Сега".

По данни на квесторите от тогава до края на годината са осчетоводени общо 668 искания за цесии и изявления за прихващания на стойност 848.4 млн. лв.

Вчера депутатите приеха окончателно поредните извънредни изменения в закона за банковата несъстоятелност заради отнемането на лиценза на КТБ. Въпреки демонстрирания политически консенсус от всички парти без "Атака" гласуването мина при слаб интерес, като подкрепата по отделните текстове не надхвърли 100 гласа.

Промените в закона дават възможност за назначаване на временни синдици, които да поемат управлението на банката вместо квесторите до откриване на производство по несъстоятелност и назначаване на редовни синдици. Те ще имат много широки правомощия и ще могат да атакуват пред съда извършените прихващания на вземания срещу дълг след поставянето на банката под специален надзор.

Синдиците ще имат право да искат и връщане на имущество на банката, попаднало в ръцете на трети лица, ако това е станало при съмнително ниски насрещни задължения и ако имуществото или парите са били апортирани в капитала му.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини