Бриго Аспарухов: Ако правителството подцени ислямския фундаментализъм ще съжалява

  • 18 март 2015 18:46

  • 1629
  • 4
Бриго Аспарухов: Ако правителството подцени ислямския фундаментализъм ще съжалява
©

Терористичният акт в Тунис е тежък удар, вероятно подготвен от Ислямска държава. Целта му е да се внесе страх и ужас, с което да се пристъпи към настъпление в тази държава. Има рискове за България, защото сме част от глобалния свят, каза бившият шеф на разузнавателната служба ген.  Бриго Аспарухов в ефира на БНТ.

Започва разместване на пластовете в разузнаването. България има ограничени възможности в тази сфера. За да действат добре на Специалните служби им трябват огромни финансови средства. Предупредих, че който подценява ислямския фундаментализъм ще съжалява. Ако правителството подцени този риск ще плаща голяма цена. Все още не осъзнаваме, че може да влезем в схемата за нови атентати, предупреди депутатът на БСП. Либия и Ирак в тези държави има огромни човешки загуби и ужас. Трябва да се осъзнае, че е нужно подсилването на разузнавателните служби. Не се знае до кога ще предугаждаме къде ще ударят терористите.

За новите закони в сектор сигурност експертът каза, че най-хубавото нещо е, че се приемат закони. 25 години нямаше закони. Лошият закон е по-добър от липсата му. Време е да се уреди законово устройство на тези институции. Така ще има по-добра координация, допълни Аспарухов.

За Съвета за сигурност и разширяването на функцията му той е сигурен, че ще бъде подобрена координацията, с което информацията ще стига по-бързо до правителството. Крайно време беше цивилното разузнаване да мине към премиера, а не да си седи при президента.
Президентът беше най-стабилната институция, сега не е така, заяви Бриго Аспарухов.

Сега 25 години след това, целият продукт обслужва изпълнителната власт.  Контрола върху дейността на специалните служби е важен. Как да бъдат контролирани – парламентарен, обществен надзор, трудно се намира как да не излезе секретността. Единственият ефективен контрол е продукта на тези институции, допринасят ли за правилните решения на изпълнителната власт и в сферата на националната сигурност, анализира състоянието на българските служби Аспарухов.

Нужни са реформи. Пример е службите за охрана Дават се полицейски функции на тази структура. В истински демократичните държави тези служби са много редуцирани, охраняват само определени личности. Прекалено много хора работят в НСО. На тези институции се гледа като възможност за използване на политически цели, които нямат нищо общо с техните правомощия. Вижте крупните акции със странни имена, Червеите, това са акции, които стряскат обществото. Тези институции и непрекъснатото им обсъждане води до демотивация. БСП имаше възможност да направи реформи, но не пожелаха, категоричен бе социалистът.

За назначението на Румяна Бъчварова като Вътрешен мистър, Аспарухов каза, че е много е трудно да се учиш на такова бюро. Ако бяха предложили на мен, нямаше да приема. Системата на МВР е сложна материя, заключи Бриго Аспарухов.

Последвайте канала на

1629 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
p

2015.03.19 | 12:44

4
Злото идва от Бога!Или ще се променим или ще мрем

2015.03.19 | 12:44

3
DA NE DAVA GOSPOD EVROPEISKA PROLET NO......
FM

2015.03.19 | 10:18

2
Злото никога не идва само. То винаги си идва с проблемите. Те винаги вървят, хванати за ръце.

2015.03.19 | 10:18

1
--------------000000000000000000000000------------------

Добави коментар

Водещи новини