Бриго Аспарухов: Щатът на държавната охрана е раздут

  • 20 май 2012 18:31

  • 1199
  • 1
Бриго Аспарухов: Щатът на държавната охрана е раздут
©

Не съм специалист по охраните, но смятам, че е прекален лукс тази служба. Не знам щата й. А и не бива да се съобщават такива неща, но щатът й е раздут. Охраняемите лица в държавата трябва да се броят на пръстите на двете ръце. Това заяви бившият разузнавач номер едно ген. Бриго Аспарухов в ТВ7.

Заедно с министъра на вътрешните работи от кабинета на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - Емануил Йорданов, той участва в разговор за тайните на българските тайни служби. Според Аспарухов тепърва ще става ясно дали освобождаването на шефът на НСО Димитров е начало на реформа в службите.

Според бившия вътрешен министър в кабинета "Костов", Емануил Йорданов, реформа не се прави само с кадрови промени. Трябват идеи как ще се развива секторът, посочи той.

До края на годината ще бъде приет закон за разузнаването, защото ножът е опрял до кокала, каза Бриго Аспарухов и посочи, че вече 20 години разузнаването и НСО работят без закон. Той призна, че не е търсен за съвет.

"Тежки реформи не се правят в края на мандата и не съм убеден, че ще има реформа и закон за службите. Това са консервативни сектори", пък смята Емануил Димитров.

Във връзка с изнесената от подп. Николай Марков информация, че има теч на събирана служебно информация, и двамата гости на Люба Кулезич заявиха, че се злоупотребява с информация за политически цели.

Хората от тайните служби се отнасят към събираната информация като колекционери - не са склонни да я споделят, дори пропускат да я предоставят на по-висшестоящите. Ако някой злоупотребява с информация, събрана по служебен път, това е престъпление.

Да се направи шумна акция "Бланките". "Това е голямата причина да не се приема закон за НСО и НРС. Информационният поток, който всеки ден отива към службите, е интересен за политиците. Един закон ще разпише кои са потребителите на информацията от НРС, както и кои са обектите на охрана", твърди Бриго Аспарухов.

На въпроса на Кулезич кой да разследва службите за злоупотреби, Емануил Йорданов отговори: "Това е от компетентността на прокуратурата, там се пращат материалите, за да се почне разследване и то без да се вдига шум. Ако прокуратурата го внесе всъда, да си огласи сама нещата". Според него президентът Плевнелиев може да разпореди проверка на службите за закононарушения. Президентите на България винаги са се оплаквали от малки правомощия - нека ги използват в пълен размер, посъветва Йорданов.

Последвайте канала на

1199 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ivan

2012.05.21 | 07:32

1
Абсолютно е прав не може на всеки 10 минути в софия да хвърчат коли на нсо и да внасят безредици и създават предпоставки за птп.

Добави коментар

Водещи новини