Плевнелиев: Великобритания е петият най-голям инвеститор в България

  • 11 март 2015 19:24

  • 1880
  • 5
Плевнелиев: Великобритания е петият най-голям инвеститор в България
© Пресцентър Президентство

Великобритания е изключително важен за България търговско-икономически партньор, а развитието на двустранните отношения е важен приоритет за нашата страна. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на срещата си с британската бизнес делегация Меga Mission, която се проведе в столицата.

Държавният глава изтъкна, че търговският обмен между двете страни устойчиво нараства с близо 10% годишно. През 2014 г. стокообменът с Великобритания достига над 860 млн. евро. С инвестиции от 2,1 млрд. евро за периода 1996-2013 г. Великобритания се нарежда на пето място сред водещите инвеститори у нас. „Великобритания е много важен икономически партньор за България. Надяваме се страната ни да се придвижи и по-напред в класацията. Ценим всяка инвестиция от Обединеното кралство, както от големите компании, така и от малкия и среден бизнес“, каза президентът.

Пред представителите на повече от 60 британски компании Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното очерта инвестиционните предимства на България и покани британския бизнес да бъде по-активен за реализацията на бъдещи инвестиционни проекти. „Новото българско правителство си поставя цели и приоритети, които да утвърдят България като атрактивна инвестиционна дестинация. Имаме Национална програма за развитие „България 2020“, атрактивно местоположение, отлична данъчна политика и ясна амбиция за реформи в ключови сектори и това прави страната ни перспективен пазар“, каза държавният глава пред потенциалните британски инвеститори.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното подчерта, че присъствието на големи британски компании на българския пазар са свидетелство, че интересът за развитие на инвестиционния потенциал е взаимен. Президентът припомни, че са привлечени значителни британски инвестиции в сектора на информационните и комуникационните технологии, в аутсорсинга на бизнес услуги, в преработката на отпадъци, в областта на финансовите услуги, както и в добива на енергоресурси и в сектор „Енергетика“. „Други инвестиционни проекти на компании от Обединеното кралство са в процес на реализиране и се надяваме да ги доведем до успешен край“, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Държавният глава определи като огромен потенциала за привличане на британски инвестиции и в други приоритетни за страната ни сектори, като иновациите и високи технологии, строителството, енергийната ефективност, опазването на околната среда, здравеопазването.

„Днешният форум е добра платформа за обсъждане на всички възможности, които стоят пред нас, и за вземане на стратегическите решения за използването им в бъдеще. Вярвам, че ще успеем да оползотворим потенциала на българо-британските икономически отношения и ще имаме още много положителни поводи за срещи занапред“, заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред участниците във форума.

Предвижда се България да бъде домакин на първата конференция по Плана на Европейската комисия за стратегически инвестиции, обяви още държавният глава. Очаква се гост на форума да бъде председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1880 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.03.12 | 13:42

5
Вечният враг на българите и приятел на Турция НИКОГА не е помагала и инвестирала в БЪЛГАРИЯ , а само е грабила ! И сега е така ! ВЪН ! САМО РУСИЯ ! СИДЕРОВ на кормилото !

2015.03.12 | 09:15

3
какво е инвестирала до сега бе путьо продажен

2015.03.12 | 09:15

4
Mоже би сперма в насраният му гъз

2015.03.12 | 09:14

2
Пастирката малоумна пак почна да прави минети на европедарастките меки уйове ! Лапач и лизач , офшорно даалавераджийче шмекерче ! ДОЛУ ! САМО ВОЛЕН !

2015.03.12 | 09:14

1
Напишете колко са изтекли от България към Англия след тази "инвестиция".Може също да споменете какви заплати плащат тези компаний на сънародниците си и ги сравнете с българските им служители.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини