Социолог: Борисов държи волана, но автомобилът няма двигател

  • 11 март 2015 14:36

  • 1832
  • 5
Социолог: Борисов държи волана, но автомобилът няма двигател
©

Такава поредица от промени в толкова важно министерство като МВР със сигурност показват, че е налице изключително голяма нестабилност и тя е индикация за безспорна криза в управлението. Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов. Според него не са приключили сътресенията във ведомството.

Изборът на г-жа Бъчварова за вътрешен министър е показателен, дори само поради тази причина, че демонстрира, че премиерът Борисов, в сферата, в която е най-силен, която е негова – вътрешните работи и сигурността, няма вече на кого да се довери. Той не изпитва доверие към никого, за да прибегне до фигура, която, извън многобройните ѝ експертни и научни качества, е преди всичко много лоялна към него, коментира политологът.

Попиванов очаква "ченгеджийски номера" в сектора и занапред. Сблъсъците там обаче отнемат погледа на обществото от реалните проблеми на управлението. Ученият припомни, че и при управлението на Сакскобургготски начело на различни ведомства са заставали хора, които не са специалисти в съответната сфера. Това обаче води до липса на яснота "кой държи кормилото", ако ръководителят не познава съответната система, предупреди той.

Отношенията в самата коалиция са изострени до краен предел и ролята на премиера като лидер и на най-голямата партия в това мнозинство е да поиска преразглеждане на тези отношения, защото, ако продължават по този начин, наистина не можем да кажем в каква посока се движи държавата, каза още Попиванов.

Той коментира и изказването на премиера Борисов, който заяви в НС, че без ГЕРБ министрите от РБ не биха могли да свършат нищо. Може да се каже и обратното – че без Реформаторския блок това, което ще свърши ГЕРБ, ще бъде само с ДПС. Има две страни този медал, каза Борис Попиванов.

Социологът Живко Георгиев също е на мнение, че властта трудно ще стане по-стабилна след промените, въпреки опитите ѝ да си осигури стабилност.

Това, което ще клати нещата, е, в края на краищата, основното за едно управление – липсата на кауза, на ясна визия за този конкретен управленски мандат и липсата на капацитет да въведе някакъв елемент на управляемост в обществените процеси, коментира той.

Напрежението между представителите на РБ и на ГЕРБ в парламента със сигурност ще продължи, каза Георгиев. Той очаква да се разширяват противоречията и с останалите политически сили, които подкрепят правителството.

Борисов държи волана, но проблемът е, че автомобилът няма двигател, не се движи. Колкото ще да върти този волан, единственото, което можем да произвеждаме, са крамоли, леки тектонични трусове между коалиционни партньори, но това не е политика, каза още Живко Георгиев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1832 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
каката на баткото

2015.03.12 | 10:11

5
социолози ли сте,политолози ли сте или пък п.....колози - това показва само едно ,че трябва да копаете на баба си градината!!!1 Всички тези неща показват само едно ,че системата и МВР не са реформирани от 89 год и предстои да стане това!!!

2015.03.12 | 10:11

4
На него народа му е дал книжка, ти на автомеханик ли се праиш бе грозотио
stoiko

2015.03.12 | 10:10

3
Sled nasledstvoto ot bivsata koalicija,4erven sociologo kakvo moze da napravi Borisov,da zapusi vsi4ki dupki koito mu ostavicha,nestava kretene, ne draskaj pove4e.

2015.03.11 | 19:43

2
16 милиарда не са ли двигател?
FM

2015.03.11 | 18:32

1
Хванал патериците на кировеца.

Добави коментар

Водещи новини