Дикме: Защо царят да не стане президент? (снимки)

  • 09 март 2015 14:58

  • 3136
  • 21
Дикме: Защо царят да не стане президент? (снимки)
© Булфото

Подписка-обръщение да бъде признат приносът на Симеон Втори за развитието на България лансира Инициативен комитет на  пресконференция. Текстът припомня, че скоро се навършват 20 години от идеята на 101 български  интелектуалци да се обърнат към него с призив да се завърне в България.

Зад обръщението досега са застанали 113 души, то е отворено за подкрепа, уточни Станимир Илчев от Инициативния комитет /ИК/. Авторите на инциативата категорично подчертаха, че не става въпрос за нов политически проект, нова царска партия или амбиция на монарха да се включи в предстоящата президентска надпревара.

Целта на подписката е обществото и медиите да дадат обективна оценка на това, което Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица е направил за развитието на страната, подчерта Мехмед Дикме, министър на земеделието в кабинета на НДСВ.

По думите му, има голяма вероятност Симеон Втори да получи по-голямо одобрение от други политици, ако се кандидатира за  държавен глава. Но, ако участва и хората го изберат за президент, защо да не стане, макар и да няма подобни намерения, попита Дикме, цитиран от БТА.

От Инициативния комитет, както и всички, подкрепили подписката, смятат, че ще бъде изключително полезно за страната ни да се използват капацитетът, потенциалът и международният авторитет на монарха.

Илчев обаче уточни, че царят бил "нулево изкушен" да се създават специални позиции, постове за него. Според поддръжниците, Симеон Втори можел да помогне с множеството си контакти и авторитет за приемането на България в Шенген, например.

Илчев увери, че, ако бъде помолен, Сакскобургготски никога не би се поколебал да помогне.

От ИК подчертаха още, че Симеон Втори не се опитва да изтъргува влиянието си по света срещу имотите си у нас.

Има места, където програмите на отделни ведомства не впечатляват стратегическите инвеститори, общности зад граница  приемат един човек по-добре от министрите, описа Станимир Илчев част от възможностите за влияние на монарха.

Самият Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица бил запознат с обръщението, но от негова страна нямало определени очаквания. Важното е какво оттук нататък може да се формира, коментира Илчев.

Една от инициативите на комитета е да организира до две-три седмици дискусия, на която да се обсъдят идеи как "да впрегнем"  ресурса на Симеон Втори и други личности занапред за ползата на България, съобщи Минчо Спасов. В нея щели да участват български  президенти от прехода и румънският посланик у нас. Имало предложения на форума да се обсъди и темата за институцията  "Българска корона". Това, обясни Станимир Илчев, не означава промени в конституцията за връщане на монархията. Въпросът е дали българите са в състояние да извадят допълнителни резерви, форми за влияние в Европа и света, добави той.

Вижте тук още снимки от пресконференцията

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3136 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
В е л и к и я

2015.03.11 | 09:51

21
Защото ще заложи България на червено или черно , глупако .....

2015.03.11 | 09:51

20
а да му направиш една свирка не щеш ли рязана бургийо.

2015.03.11 | 09:51

19
На Кобургота му свършиха парите, ,и подкара боклуците да го рекламират.
Гъзобръков

2015.03.10 | 22:43

18
Мехмед Дикме, твойто име трябва да бъде Мехмед Дупедавски.
име

2015.03.10 | 21:34

17
какъв цар бре резан фес, той е изгонен от цялата ни нация, с неговите 900 дни си уреди неговите неща, фесове мръсни, заминавайте да давате акъл в турция, умрели изроди за власт и пари

2015.03.10 | 21:34

16
А аз си мислех ,че президентството е стигнало дъното, а !то можело и по-надолу

2015.03.10 | 21:34

15
Няма да стане. Народа мрази дядо Мони. Няма как да го пробутате за президент или каквото и да е. По-добре наша тиква,от колкото чужда, при това с претенции. Това не ви е 19 век когато на селския народ да му налагат някакъв чужденец за цар.

2015.03.10 | 21:34

14
Кой луд ще иска този изперкал дядка който единствената му цел е да си напълни банковата сметка!
Мария

2015.03.10 | 21:33

13
Мога само да кажа „ БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ“ тоя изперкал продажник е само за ЗАТВОРА или Орландовци ако стъпи в БГ !!! Не сте чели интервюта в Испания на тоя продажник за да се отвратите тотално от този плюжек....!!! АЗ ЛИЧНО ГО МРАЗЯ-НЕНАВИЖДАМ ГО !!!
КИБИК

2015.03.10 | 21:33

12
АБЕ ГЪЗОБЛИЗЦИ каква институтуция може да бъде този така наречен "цар"-крадлив и смърдлив въшкар.Пък и щели да го молят,молете се да ви отнесат мътните води в гори телилейски.Ако искате правете му фелацио,но не намесвайте българския народ бе мръсници.А на Дикмето да му бием едно голямо ДИКМЕ , че да се спре чак в анадола или по точно в кюрдистан,там го чакат наточени.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини