Валери Симеонов начело на анкетна комисия за енергетиката

  • 19 февруари 2015 11:08

  • 1544
  • 3
Валери Симеонов начело на анкетна комисия за енергетиката
© Булфото

Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 оглави временна анкетна комисия, която ще проверява състоянието на енергетиката към 31 януари 2015 година, съобщи "Фокус". Народното събрание създаде временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България на заседанието си днес.

Предложението за създаването на комисията бе внесено от депутата от АБВ Кирил Цочев и група. Депутатите на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в номинираха за председател Лъчезар Никифоров, но на трибуната излезе представител на ПФ, предложи начело да бъде избран Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и при гласуването това надделя.

В комисията влизат още Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, от ГЕРБ, Таско Ерменков от БСП, Рамадан Аталай от ДПС, Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на от Реформаторския блок, Георги Недев от БДЦ и Лъчезар Никифоров от АБВ.

Вносителите посочват, че тежестта на ситуацията, в която сектора се намира, се свърза повече с липса на прозрачност при взимане на решения, с лошо управление на държавните дружества и неупражнен финансов контрол, в много случаи – и с надмощие на частни и корпоративни интереси над държавната политика и професионалната логика. Според тях в българското общество, включително и между политически сили се формира един парадоксален обществен консенсус – всички отчитат ситуацията в енергийния сектор като изключително трудна, тежка, изискваща спешни и адекватни действия за стабилизиране, рестартиране, реанимиране, но въпреки това няма радикални и решителни действия за реформиране на сектора.
Те отчитат и оповестеното по време на посещението на американския държавен секретар Джон Кери решение на САЩ да изпратят свой експерт като съветник в българското енергийно министерство и да участват с представители в работна група по енергийна сигурност, докато заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович е водил разговори в Москва „за възможностите за енергийна сигурност в Югоизточна Европа след отказа от реализация на „Южен поток" също обуславя необходимостта от установяване на текущото състояние на сектора и на големите енергийни проекти, в които България участва.

Комисията ще работи два месеца.

Вносителите си поставят за цел да се даде отговор на въпросите относно това какво е състоянието на българската енергетика, кои са причините за това състояние и адекватно ли е било управлението на сектора като цяло и на електроенергийната система на страната.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1544 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА хахахахахах

2015.02.19 | 18:38

1
АМИ КОЙ ДА Е ДА НЕ БИ ЯЛОВАТА ХАНЪМА волена ДЕТО СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС

2015.02.19 | 18:38

3
Според запознати със сделката зад цялото ято офшорки стоят освен вече свързваният с „Булгартабак“ ДПС депутат Делян Пеевски, двукратен премиер, котарак-културист, който е и личен приятел на премиера, и почетен председател на етническа партия. Героите със сигурност са разпознаваеми. Това, което остава скрито години след раздържавяването на цигарения холдинг, е как „Булгартабак“ успява да играе ролята на невидимия трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ. Тандем, който все повече се откроява като реално управляващ страната за сметка на широко прокламираната голяма коалиция. Сделката по приватизацията и последващата смяна на собствеността в мажоритарния акционер в „Булгартабак холдинг“ е описвана и разказвана може би десетки пъти. За да е ясно мястото на нашите политико-физкултурни герои, е редно да я опиша пак.

2015.02.19 | 18:38

2
почнаха с облагите

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини