Бойко Рашков намекна, че шефката на СГС е дала разрешение за СРС-та по "Червеи" (обновена+

  • 12 февруари 2015 09:59

  • 4037
  • 4
Бойко Рашков намекна, че шефката на СГС е дала разрешение за СРС-та по "Червеи" (обновена+
© Булфото

Председателят на националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Бойко Рашков пристигна в сградата на ВСС, предаде репортер на Novini.bg.

Рашков ще представи резултатите от проверката, извършена в Дирекция “Сигурност” на МВР, по скандалната разработка "Червеи" и също така ще бъде на разположение, ако членовете на ВСС решат да го изслушат. На журналистически въпрос дали председателят на Софийския градски съд Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в е дала разрешение за 300-дневното прилагане на СРС-та за "Червеи” Рашков отговори: "Вие казвате това име и аз не отричам. Аз няма да го кажа, нека да го установят все пак“.

"Незаконно дългите СРС-та са искани на 3 пъти. Първоначално за разрешение от законов срок 2 месеца, а след това 2 продължения за по 4 месеца. Всички искания са с абсолютно еднакви формални мотиви без допълнителна обосновка за необходимост от продължаване. Подписани от едно и също длъжностно лице и са разрешени от един и същи съдия", каза още Рашков.

Рашков обяви, че оценява като сериозни 8-те констатации по доклада за случая „Червеите“. „Аз ги оценявам като сериозни, след като между тях има данни за престъпна дейност. През декември месец бюрото беше сезирано официално от ръководството на МВР", допълни той.

Рашков каза още, че част от материалите са изпратени до прокуратурата, където вероятно са направили необходимата проверка, както е направено във звеното за контрол на СРС. „По закон имаме задължение да изпратим резултатите на съответните институции – едната е министърът на вътрешните работи, другият екземпляр от тази информация трябва да бъде изпратена на главния прокурор, защото,
всеки държавен орган по НПК е длъжен, когато се стигне до извод, че има престъпление е длъжен да уведоми прокуратурата.
заяви Рашков. Той каза, че елементът противозаконност на разрешаване и прилагане на СРС е нарушен и могат да послужат за повдигане на обвинение.

"Главният секретар Светлозар Лазаров е прескочен и неговият подпис на документите липсва", обясни шефът на бюрото по СРС-та. "С него не е съгласувано използването и прилагането на СРС. Никой не иска да оневинява и обвиниява никого. Не мога да кажа кой го е прескочил, това е въпрос на разследване“, завърши Рашков.

Министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския пък обяви преди заседанието на ВСС, че вчера е имал разговор с Бойко Рашков по повод извършената проверка от страна на Националното бюро за контрол на СРС-та. По думите му от проверката са установени обстоятелства, свързани с евентуални нарушения на реда, по който са издавани разрешения за ползването на СРС- та в Софийски градски съд.

Министър Иванов обясни, че тъй като доклада е поверителен по време на разговора им Бойко Рашков е изразил готовност да бъде изслушан на заседание на ВСС. По думите му той е органът, който е засекретил информацията и той може да прецени , коя част от нея е наистина поверителна и коя може да бъде предоставена на членовете на ВСС.

Министър Иванов предложи на членовете на ВСС изслушване на Бойко Рашков. По този въпрос, главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в коментира, че по принцип той би подкрепил едно такова изслушване, но не вижда какъв ще е ефектът от това, което ще бъде съобщено от Рашков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4037 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.02.17 | 13:38

4
Tazi e gerbajiikata na Cvetanov koqto slojiha sled atakite na sudia Qneva. Taka che vashte sa vi podslushvali.

2015.02.12 | 14:24

2
Прокурорите са независими бе червен трол хаха

2015.02.12 | 12:23

1
Imah predvid Todorova. Qneva na Cvetanov e na snimkata

2015.02.17 | 13:37

3
са им се еб@ майката на БСП ДПС и АТАКА но най вече на Орешарски

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини