Парламентът прие на второ четене законови промени за ползването на земеделските земи

  • 11 февруари 2015 14:09

  • 1913
  • 0
Парламентът прие на второ четене законови промени за ползването на земеделските земи
©

Сумите за ползването на земеделски земи, за които няма сключени договори за наем и не са подадени декларации - т. нар. бели петна, ще се превеждат по транзитна сметка в съответната областна дирекция "Земеделие", която ще ги изплаща на съответните собственици. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщава БТА.


Областната дирекция "Земеделие" ще изплаща сумите на правоимащите лица в 10-годишен срок. По искане на "БСП лява България" в закона беше записано, че до предоставяне на масиви не се допускат свързани лица по смисъла на Търговския закон с ползватели, които не са заплатили сумите за ползваните "бели петна".

Какво правят сега тези арендатори, които ползват "белите петна"- едната година в едната община играят с едно юридическо лице и не плащат, следващата година отиват в същата община с друго юридическо лице, а предишното отива в община, с която не е имало отношения, аргументира се Михаил Миков  от "БСП лява България".

С решение на общинския съвет полските пътища, попадащи в масивите, ще могат да бъдат предоставяни на съответните ползватели, като те ще следва да осигурят достъп до имотите, заявени за ползване в реални граници.

Депутатите приеха и промени, свързани с процедурите по уедряването на земеделските земи и по отдаване под наем и аренда на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни. Договорите за наем или аренда ще се сключват минимум за пет стопански години.

На търговско дружество с чуждестранно участие или такова, в което съдружниците или акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в офшорни зони, ще се налага имуществена санкция в размер на 100 лв. на притежаван декар земеделска земя.

По предложение на ДПС и след прегласуване беше прието санкциите да влязат в сила от 1 май, а не както предлагаше парламентарната комисия по земеделието - от 1 октомври. Лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в заподозря задкулисен интерес зад редакцията на срока.

Цвета Караянчева поясни, че става въпрос за 2-3 български фирми с чуждестранно участие, листвани на Българската фондова борса. Няма абсолютно никакъв лобизъм, просто един толеранс към тези фирми, за да могат да си приключат продажбите, които са в рамките на още няколко месеца, добави тя. Караянчева обясни, че от КРИБ са били на заседанието на комисията и са помолили за още малко отсрочка.

Венцислав Каймаканов от ДПС посочи, че от миналата година досега тези компании не са влезли в рамките на закона, защото в него няма санкции. Според него за оставащите два месеца тези фирми могат да отговорят на изискванията.

Народните представители замениха и архаичната дума "ползуването" в наименованието на закона с "ползването" на земеделски земи.

Последвайте канала на

1913 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини