Ненчев: Не трябва разрешение от НС, за да създадем център на НАТО

  • 05 февруари 2015 18:39

  • 5701
  • 62
Ненчев: Не трябва разрешение от НС, за да създадем център на НАТО
© Булфото

Бъдещият команден и контролен център на НАТО в София ще може да бъде обособен и без необходимост от законови промени и произнасяне на Народното събрание.

Това изясни в отговор на въпроси на български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки., който взе участие в еднодневно заседание на министрите на отбраната от военния съюз. Попитан дали парламентът трябва да се произнесе по подобно  решение, той отговори, че това не е необходимо, защото нито един закон, нито Конституцията изисква подобно нещо. Министърът  допълни, че няма нищо обезпокоително и никакви особени нови решения днес не са взети от министрите на отбраната от пакта. Разговаряхме по миналогодишните решения от Уелс, отбеляза министърът, цитиран от БТА.

Ненчев добави, че има решение на Конституционния съд, което дава основание да се приеме, че като страна от НАТО България има  право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия. Вече водим разговори, които вероятно ще бъдат финализирани съвсем скоро, имаме готовност да изградим този център. В тази несигурна среда би следвало България, разположена на кръстопът, с очевидни проблеми, които биха могли да ни споходят във всяко отношение и естество, да подсигурим нашата сигурност, каза министърът. Той уточни, че засега не е определено кога центърът ще заработи, както и че финансирането му може да бъде само от нашата страна, само от НАТО или съвместно с държавите от пакта. Ненчев не уточни колко би струвала издръжката на този щаб. Няма агресивно отношение спрямо която и да било страна, говорихме за подобряване на съвместната координация, посочи министърът на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви преди началото на заседанието, че сега са решителни времена за Европа и за света - в Украйна положението се влошава, Русия продължава да погазва международните правила и да въоръжава и обучава украинските отцепници, в Африка и в Близкия изток жестокостта се разпростира. Той поясни, че НАТО ще пригоди силите си към тази  променена обстановка, за да може да се справи с предизвикателства от всяка посока. По неговите думи командните центрове в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония ще спомагат за бързото разгръщане на специалните сили на пакта. Тези структури ще бъдат от ключово значение за осъществяването на връзката на националното военно командване с международната структура на алианса. Засега координационният център на източноевропейските щабове ще бъде в Шчечин (Полша), но Столтенберг изрази очакването втори подобен щаб да бъде открит в южната част от територията на пакта. Всичко, което предприемаме, е с отбранителна цел и в отговор на това, което видяхме от Русия напоследък, то е в пълно съзвучие с международните ни задължения, коментира генералният секретар.

Столтенберг заяви на пресконференция, че няма конкретна непосредствена заплаха за държавите, където предстои откриването на нови контролни и командни центрове на пакта (България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония). Така той отговори на въпрос на руски медии дали посочените държави са изправени пред външна заплаха.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5701 62

Свързани новини

Коментари 62

Добави коментар

2015.06.27 | 23:38

62
ТИКВАТА ни вкарва във война !Където е ГЕРБ , там е смъртта, бедността , мизерията , престъпността, педерастията , наркоманията и измамата ! ТИКВОМУТРАТА Борисов ви ги гарантира ! ИДИОТИ ли сте да поддържате ГЕРБ ?! Само АТАКА е спасението !
МЪРШИТЕ ГЕРБ

2015.06.27 | 23:38

61
МЪРШИТЕ ОТ ГЕРБ УСЕЩАТ КРАЯ И ПЛЮЯТ И ВИЯТ КАТО ЧАКАЛИ НА УМРЯЛО МЪРШИ НЯМА СПАСЕНИЕ ЗА ВАШИЯТ ГЕРБ И ТИКВАТА!!

2015.06.27 | 23:37

59
НАТО - В БЪЛГАРИЯ, РУСОФИЛИТЕ В РУСИЯ!

2015.06.27 | 23:37

60
Какъв идиот трябва да си, за да твърдиш това?

2015.06.27 | 23:37

58
Този сельо, военният министър с глупостта си ще навлече неприятности на България.

2015.06.27 | 23:37

57
НА ВСИЧКИ КОМАНДИРИ НА ГОРЯНСКИ ОТРЯДИ, ЗАГИНАЛИ ВЪВ ВЪОРЪЖЕНАТА БОРБА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СРЕЩУ КОМУНИЗМА 1944/56 - ПОСМЪРТНО ГЕНЕРАЛСКИ ЧИНОВЕ!
Бай Иван

2015.06.27 | 23:37

56
Излиза, че в най-скоро време от магазините ще изчезнат брашното, солта и яйцата. Щото с изграждането на този център и разни бази, на практика каним руснаците най-офицално да ни посетят. А за да ги посрещаме с баници и хляб и сол трябват брашно и яйца, нали? Та затова се запасявайте овреме!
НАТКО

2015.06.27 | 23:37

55
БРАВО НА МИНИСТЪР НЕНЧЕВ ДОСТОЕН БЪЛГАРИН
българин

2015.06.27 | 23:37

54
болшевиките да духат и да не квичат лапаааай
неутрален

2015.06.26 | 13:37

53
Надвиквате се а не мислите логично:Ако е толкова лесна работата досега щяха да тръгнат срещу Русия Мисля че те по добре познават действителноста
хатакларъ УМРЯ НА РЯЗАНИЯ НА ДОГАН

2015.06.25 | 14:12

50
НТО ЩЕ Еве МАЙКАТА НА путю

2015.06.25 | 14:12

52
В голяма грешка си поправи си знанията на Русия никои не може да еб...маиката не ти ли е ясно тя е наи великата световна страна а сащ са пикливци

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини