Радан Кънев: България се нуждае от пари за ключовите реформи (видео)

  • 20 януари 2015 11:34

  • 2533
  • 7
Радан Кънев: България се нуждае от пари за ключовите реформи (видео)
© Булфото

За развитието на България е необходимо съгласие на политиците по няколко основи теми - решаване на проблемите в пенсионната пенсионна система заради демографския срив, осигуряване на върховенството на закона и намиране на пари за ключови реформи. Това посочи  съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и в своето изказване по време на Деветата среща на бизнеса с правителството.

Обществото ни чувства блокаж в няколко въпроса - сред тях е трайният социалнодемографски срив. Бизнесът също е демотивиран,  защото не намира кадри, посочи Кънев.

България не можа да намери необходимите инвестиции - непрекъснатото използване на еврофондовете е опция, но и спънка, защото тяхното използване е свързано с определени условия. България се нуждае от пари за реформи в ключови сфери. Без пари не може да се преодолеят неравенствата в обществото, допълни той.

Кризата с Корпоративна търговска банка прикрива факта, че и без този фалит нямаше да можем да се справим с дефицитите в  пенсионната система, смята Кънев.

Трайният провал на върховенството на закона отблъсква стратегическите инвеститори. Когато въведохме 10 процента корпоративен данък, се надявахме тук да дойдат големи инвеститори, но корупцията и липсата на върховенство на закона блокираха тази възможност. Дори и нула процента да е ставката върху корпоративния данък, инвеститорите пак няма да дойдат, каза Кънев.

Според него, ако за големите инвеститори върховенството на закона е големия проблем, то за малкия бизнес е лошата и партизирана администрация. Няма по-голям агрегатор за корупция от това администрацията да е изградена на партиен признак, защото се създават вериги на зависимости, което е в услуга на партиите, а не на хората.

Добрата новина е, че изход има, ако се направи реформа в съдебната система, като се реши въпросът с политическия и корупционен натиск върху тази система. Няма смисъл да правим образователна и здравна реформа, ако няма правосъдие, каза Кънев. Въвеждането на електрони услуги ще направи бърза и прозрачна администрацията и решава трайно проблемите с образованието и здравеопазването. И най-добрите реформи не могат да бъдат осъществени, ако не бъдат подкрепени финансово, защото реформите не са само рязане на разходи, допълни той.

При разрешен бюджетен дефицит от три процента страната ни формира далеч по-голям дефицит от пенсионната система и това ще  се запази поне още 15-20 години. За да има решение на пенсионния модел, трябва едновременно да си поставим две цели - да  преодолеем дисбалансите в пенсионната система, а същевременно да дадем на хората, които работят днес сигурност, че има смисъл  да се осигуряват. Каквато и да е цената, ние трябва да преодолеем дефицитите в пенсионната система, подчерта Кънев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2533 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Неприятния

2015.05.18 | 11:52

7
Дюран Дюране, и ти излъга гласоподавателите си. Определено - твърдо влязохте в правителството за да правите РЕФОРМИ. Нямало пари, това си го знаем, нали всички от Деформаторския блок сте големи умници ? Направете тези рИформи с наличните пари, инак с пари и баба знае.
до 1

2015.05.18 | 11:52

6
Признавам, рядко срещан тъпанар си. Ти какво искаш, държавата да бъде фирма въртяща предприятия, които са на вечна загуба ли? Приватизацията на Костов беше най-хубавото нещо което ни се е случвало в последните 50 години.

2015.01.20 | 18:31

2
Ако може да се направи разлика между грабеж,унищожение и приватизация,в добавка със силови рекетьори и “прозрачно“.Само определени комунисти,пребоядисани или не във всякакви цветове,се облажиха.Сега трябва да изградят страната наново,а не да си карат по старите схеми на грабеж и лично облагодетелстване.

2015.05.18 | 11:52

5
То пари само че отиват в определен кръг хора приближени до властта!

2015.05.18 | 11:52

4
Като ти трябват пари за ключовите реформи, извади ги на Иван Костов от приватизацията, на мутрите от офшорките/ти ги знаеш кои са/, от неотчетните пари на депутатите до сега,от субсидиите на партиите,дето лапат като за последно, и от редица други фалшиви разходи за леки коли,за посрещания и изпращагия на вън и на вътре в страната.

2015.05.18 | 11:52

3
радан и москов трябва да престанат да се обаждат и да се откажат от политиката

2015.01.20 | 16:19

1
за да могат твойте приятели да крадът

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини