Мерджанов: Промените в Закона за МВР връщат статуквото от времето на Цветанов

  • 11 декември 2014 09:40

  • 1634
  • 5
Мерджанов: Промените в Закона за МВР връщат статуквото от времето на Цветанов
© Булфото

Не може и не бива с идването на власт на всяка една политическа сила да се правят бързи промени в сектор "Сигурност". Ние сбъркахме с непременните бързи промени, които направихме в работата на 42-рото НС. Сега обаче се постъпва по същия начин – силово, реваншистки. Това каза пред БНР Атанас Мерджанов от БСП, който е член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по повод одобрените на вчерашното заседание на комисията промени в Закона за МВР. Според Мерджанов промените ще върнат "модела Цветанов" и целят смяната на главния секретар на МВР.

Вчера вносител на промените, който докладваше тези промени, беше г-н Цветанов. Практически и фактически е връщане на статуквото по функционирането на сектор "Сигурност" по модела на г-н Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи. Нямам нищо против, ако ГЕРБ наистина се гордеят с този модел на функциониране на сектора, да направят същото, но едни такива промени трябваше да дойдат, след като бъде извършен достатъчно прецизен анализ след промените в Закона за МВР, защото трябва да признаем, че те бяха направени в началото на месец юли и практически никое ръководство на МВР не можа съзнателно да извърши това, което предполагаше и изискваше новият закон. Става въпрос за нещо елементарно и конкретно – смяната на главния секретар. Това е нещо, което тормози управляващите от ГЕРБ и то не беше скрито още в предизборната кампания и т.нар. презентация на промените в сектор "Сигурност", които връщат предишното състояние, коментира Мерджанов.

Пламен Нунев от ГЕРБ, който също е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а и един от вносителите на законопроекта, бе категоричен, че промените се правят с цел възвръщане на нормалната функционалност в МВР. Според него освен възстановяването на ГДБОП и връщането на ролята на президента при назначаването на висши длъжности в МВР, законопроектът ще върне основни професионални принципи.

Когато говорим в тази посока, винаги извеждаме политически акцент. Аз мисля че трябва да говорим професионално, защото са нарушени основни принципи, на които се крепи правоохранителната система. Те са общоприети в рамките на ЕС. Неспазването им води до нестабилност на системата за сигурност. На първо място – принципът за функционална единност и структурирана неделимост на полицейските органи. Главна дирекция "Национална полиция" трябва да бъде възстановена, защото успешното изпълнение на полицейските функции може да става само под единно ръководство, организация и контрол. На следващо място – принципът на прилагане на конкурсно начало при кариерно развитие в правоохранителната система. Той беше приет през 2006-а година, когато министър беше Румен Петков, и то с активното съдействие на нашите партньори в рамките на предприсъединителния процес, заяви Нунев.

Да бъдат изслушани службите за предприетите действия след изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов – около това искане се обединиха двамата членове на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1634 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Дарвин

2014.12.21 | 10:02

5
Така ,е ! Да защитим Зетко Лазаров ! Той е част от пра-историята на планетата ! Чрез него се доказва ,теорията за произхода на човека от маймуната. По голямо доказателство от това - няма!
KURVO VARNI MILIARDITE-KURVOOOOOO-BOIKOOOOOOO

2014.12.21 | 10:02

4
KURVATA BOIKO DA BADE ZATVORNIK

2014.12.15 | 00:18

3
с две думи от мен - ЧЕРВЕН БОКЛУК !
кукулкан

2014.12.15 | 00:18

2
А какво беше времето на Цветанов? Беше много по подредено от вашия хаос.
Умник Гюро

2014.12.15 | 00:18

1
Време е вече да обявим ДПС извън закона... Защото тя е терористична организация, занимаваща се с изтребването на великия, но беден български народ... Съд!!!... Същото да се случи и с БСП/БКП, която е другата терористична организация в България.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини