Христосков: Не са обсъждани конкретни възрасти за пенсиониране на полицаи и военни (видео)

  • 15 октомври 2014 12:12

  • 3375
  • 0
Христосков: Не са обсъждани конкретни възрасти за пенсиониране на полицаи и военни (видео)
©

Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система към социалния министър не е обсъждал конкретни възрасти за  пенсиониране на служителите в специалните ведомства, обяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл на пресконференция след заседанието на правителството.

Не е обсъждан и броят заплати, които получават служителите в тези ведомства при пенсиониране. Разпространява се информация от работни документи, която не е официална, вероятно това са становища на отделни членове на Съвета, коментира министърът.

Информация за предложенията на Съвета към следващото правителство се очаква да има през следващата седмица. Ако се стигне до въвеждане на възраст за пенсиониране в тези ведомства, диференцирани по отделни длъжности, ведомства, според тежестта и сложността на работата, това ще се съгласува както с институциите, така и със синдикалните организации, заяви Христосков.

По думите му, това, което е било обсъждано във връзка с евентуално въвеждане на възраст за пенсиониране, е че задължително трябва да има преходен период. Министърът напомни, че Консултативният съвет не извършва реформи, нито подготвя еднозначни документи какво точно да се реши, а предлага да бъдат изготвени варианти за реформи в осигурителната система, които ще бъдат предоставени на  следващото правителство.

В отговор на въпрос министърът каза, че неговото лично мнение е, че въвеждането на възраст за пенсиониране в тези ведомства е  в полза на работещите, защото така те могат да бъдат защитени срещу уволнение, в това число и на политическа основа. Освен  това, по думите на министъра, за тях е по-добре да работят, докато те преценят, че за съответните длъжности може да се  фиксира възраст, в системата на МВР, МО, МП, отколкото да отидат да работят в "съмнителни частни структури" като охранители или  на работа, която не съответства на квалификацията им.

Консултативният съвет не провежда реформи в осигурителната система, а подготвя варианти за реформи. Съветът ще предложи на следващото правителство различни варианти за промяна, включително и такъв да няма промяна, заяви Христосков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини