Близнашки вкарва референдума за изборите в новия парламент

  • 13 октомври 2014 10:31

  • 1669
  • 3
Близнашки вкарва референдума за изборите в новия парламент
© Булфото

Експерти в служебното правителство работят усилено по проект за промени в Изборния кодекс, с който връщат смесената избирателна система и формулата "Д'Онт" за разпределяне на парламентарните мандати. Това съобщи пред телевизия "България он ер" служебният премиер Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска. Системата "Д'Онт" облагодетелства големите партии при преразпределението на остатъчните мандати след парламентарни избори.

Според Близнашки изборите на 5 октомври са показали най-лошите страни на пропорционалната избирателна система. Освен това сегашният метод за разпределяне на мандатите води до несправедливости, заради които се стигна до протести като тези в Кюстендил и Дупница, където мандат получи ДПС с много по-малко гласове от тези за други партии.

Проектът на служебния премиер предвижда вариант на смесена избирателна система, при който половината от депутатите ще се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално.

Отказът от сегашната система за разпределяне на мандатите, известна като "Хеър-Ниймайер", и връщането към използваната по-рано система "Д'Онт" според Близнашки ще даде шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус по естествен начин. Изборни експерти отказаха коментар на идеите на Близнашки, преди да видят окончателния му вариант.

Служебният кабинет иска да предложи промените на политическите сили веднага щом се конструира Народното събрание, обясни той.

Близнашки се мотивира, че изборната система освен да е демократична, трябва и да е ефективна. Той визира трудностите, с които ще се състави стабилно правителство при влезлите 8 партии в парламента след последния вот.

За промяна на Изборния кодекс се обявиха и от ГЕРБ, БСП и ДПС, които искат отмяна на преференцията.

Според източници на "Труд" още преди да е съставено новото правителство, Близнашки ще поиска от бъдещия председател на парламента да бъде проведен и референдумът, който бе предложен от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, както и намаляване на необходимите подписи за провеждане на референдум.

Народът трябва да бъде питан дали подкрепя част от народните представители да се избират мажоритарно, въвеждане на задължително гласуване и въвеждане на електронното гласуване.

Бившият шеф на парламента Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно отказа да насрочи допитването и в момента Инициативният комитет за провеждането му, който бе воден от Близнашки, обжалва отказа в съда.

Близнашки очерта два варианта за съставяне на ново правителство. Първият е дясноцентристка коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и "може да се предполага "Патриотичният фронт". Вторият вариант е широка коалиция, включваща ГЕРБ, БСП и евентуално още някой".

Ако партиите в парламента тръгнат срещу отмяна на преференциалното гласуване, ще има нови граждански протести. Това заявиха пред „Труд” участници в митингите срещу кабинета „Орешарски”. Недоволство от възможността за изразяване на вот за предпочетен кандидат в последните дни изразиха представители на БСП, ГЕРБ и ДПС. В БСП имаше умишлено пренареждане на листите в разрез с плана на партийната централа. В ГЕРБ имаше грешка с номера на партията и кандидата 9/9, но тя бе поправена “доброволно” от избраните, които се отказаха.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1669 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.13 | 23:35

3
Лизашки да спре да се занимава с неща които не са негова работа.
7777

2014.10.13 | 23:34

2
Еееех Близнашки- колко ли поразии ще направи твоето правителство докато сте на власт.Науш си само за малко и само избори трябваше да готвиш.Вместо това кадруваш занимаваш се спроблеми нерешени 100 години като този с Ал. Невски и прочие решения с голяма важност които просто не ти влизат в работата за която си там

2014.10.13 | 11:21

1
MARTSCHO JEKOV (BULEV)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини