Отлагат тристранката

  • 29 септември 2014 07:48

  • 2038
  • 0
Отлагат тристранката
©

Насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество най-вероятно ще бъде отложено за сряда, както поискаха в петък синдикатите и работодателите. Това стана ясно от думите на служебния министър на труда и социалната политика Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл в сутрешния блок на БНТ. В България има социален диалог, който има за цел да се постигне в максимална степен съгласие, добави той.

Според министъра работодатели и синдикати искат още време, за да се подготвят за дебата относно актуализацията на държавния бюджет.

Министърът заяви, че минималните осигурителни прагове трябва да бъдат повишени, тъй като това не е правено в две поредни години и по думите му те са ниски. По този начин се сближават заплатите за квалифициран и неквалифициран труд, което демотивира хората, подчерта Христосков. Той бе категоричен, че не очаква тази мярка да има негативен ефект за икономиката.

Христосков обясни, че въпросът за повишаването на осигуровките за пенсии се дискутира в момента. Дефицитът в системата е много голям и трябва да се търсят източници за намаляване на този дефицит, посочи Христосков, като уточни, че става въпрос за увеличение с 1%. Министърът изрично подчерта, че става въпрос за предложение, а решението трябва да вземе следващото правителство.

Тази мярка е необходима, за да бъдат увеличени пенсиите по т.нар. швейцарско правило. И те няма да бъдат намалени, както се опасяват хората, напротив - ще бъдат увеличени, бе категоричен той.

Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл съобщи, че в актуализацията на бюджета са предвидени средства за увеличение на енергийните помощи, пропорционално на поскъпването на тока.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2038 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини