Бизнес, НПО-та и администрация с квоти за зам.-министри в кабинета "Близнашки"

  • 08 август 2014 07:18

  • 2464
  • 3
Бизнес, НПО-та и администрация с квоти за зам.-министри в кабинета "Близнашки"
©

На квотен принцип ще бъдат запълнени местата на зам.-министрите в служебния кабинета.

Целта е във всяко министерство да има един зам., излъчен и ползващ се с доверието на бизнеса, друг - идващ от неправителствена организация, и експерт, за предпочитане работещ в администрацията, казаха източници от новия МС, пише „24 часа“.

Квоти не са спускани, президентът искаше само зам.-министрите да са професионалисти, които да заработят от първия ден, казаха от президентството. Екипите били направени от Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното още преди обявяването на министрите и сега премиерът Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска ще издаде заповедите за назначение. Той е улеснен, защото предшественикът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 уволни зам.-министрите си в последния ден на своя кабинет.

Още вчера Близнашки започна с назначенията. Имената ще бъдат обявени в понеделник, когато ще се представят екипите по министерства.

Приоритетни, но и трудни за номинации са икономическите ресори.

Финансовият министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в обяви още в сряда, че вече има едно име за заместник, но не го каза. Информирани съобщиха за “24 часа”, че засега ясната номинация е на Теменужка Петкова. Тя оглавяваше Агенцията за държавна финансова инспекция през 2010 г. През лятото на 2013 г. бе освободена. Тогава Петкова заяви, че причина за уволнението ѝ са одитите, разкрили нарушения при обществените поръчки за АЕЦ “Белене”.

В социалното министерство са ясни имената и на тримата заместници на вицепремиера Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл. Представител на бизнеса ще е Румяна Георгиева, която представлява КРИБ в тристранката. Тя ще следи ресорите пазар на труда и осигурителната система.
Зам.-министър ще е и Спаска Петрова от сдружение “Нов път” - Хайредин. Тя е предложена от “Национална мрежа за децата”, научи “24 часа”. Тя ще контролира социалните помощи и политиките по демография и децата.

Петя Евтимова, която бе зам.-министър и в служебното правителство на Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, и в кабинета на ГЕРБ, но на образованието, ще е третият заместник на Христосков. Нейният ресор ще е еврофондове, с което се занимаваше и в образователното ведомство.

Трима ще са зам.-министрите в МВР, призна вътрешният министър Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен, но обяви Филип Гунев. Той идва от Центъра за развитие на демокрацията, ще работи с гражданските организации и организацията на изборите, както и при предишното служебно правителство. Номинирана от неправителствените организации е и Мариана Бачева. Тя ще е в образованието, където бе зам.-министър и при Райков. Името ѝ се свързва със скандала за отпадането на стихотворения на Христо Ботев от учебниците.

Новите зам.-министри на отбраната Десислава Йосифова и Павел Анастасов са непознати за армията. Дамата идва от бизнеса и ще отговаря за управлението на ресурсите. Анастасов досега е бил в отдел “Вътрешна политика и анализи” в президентството и поема отбранителната политика. Военният министър Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал вече върна Добромир Тотев като постоянен секретар по отбраната. Преди месец той бе уволнен от бившия МО шеф Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен.

Началник на политическия кабинет на Шаламанов ще е Илия Налбантов, подполковник от запаса, директор на сдружението “Джордж Маршал”. Ясни са и министерските съветници - Даниел Стефанов и Владимир Миленски.

В министерството на транспорта ще има двама зам.-министри. ОП “Транспорт” ще наблюдава самата министърка.

В икономиката и енергетиката за зам.-министър са спряга името на Ирена Младенова, която бе зам.-министър на предишния служебен кабинет. Възможно е вече бившият зам.-министърът по туризма Бранимир Ботев също да бъде поканен, тъй като той бе предложен от бизнеса в предното правителство. Туристическият бранш тогава се обедини зад Ботев, което бе прецедент за подобен пост. Той е и отличникът по процедурите за обществени поръчки и оперативните програми - няма нито една обжалвана в съда процедура. През тежката година, в която Ботев управлява туризма, той достигна ръст 5,7% - по-висок от европейския. От дни за зам.-министър на енергетиката се върти името на Теодор Бобочиков, който бе шеф на вятърния парк на AES

Последвайте канала на

Десислава Станева
2464 3

Коментари 3

Добави коментар

2014.08.11 | 22:11

3
Всички са американски агенти , соросоиди и ПРЕДАТЕЛИ ! Унищожаването на българите и БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ! САМА ВОЛЕН ! САМО АТАКА !

2014.08.11 | 14:19

1
Кой Волен, този който гласува с ДПС повече от година ли?

2014.08.11 | 14:19

2
markuza Boiky,3a6to o6te ne e v 3atvora????????----3a6tooo

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини