Wikileaks: Борисов се видял в чудо от изцепките на Божидар Димитров

  • 21 септември 2011 18:43

  • 7709
  • 10
Wikileaks: Борисов се видял в чудо от изцепките на Божидар Димитров
© Булфото
Бившият министър без портфейл Божидар Димитров е главен герой в две поверителни американски дипломатически телеграми от София.

Те са подписани от изпълняващия длъжността посланик Ордуей и зам.-посланик Сатън, публикувани от Wikileaks и сайта bivol.bg.

Дипломатите обрисуват с известна доза сарказъм фигурата на агента на Държавна сигурност и историк - националист, чиито чести медийни изяви предизвикват раздразнение в Скопие и Анкара.

Преминаването на Димитров от БСП към ГЕРБ месец преди изборите е било наградено с "уважаван пост" от премиера, който създава специално за приятеля си Министерство без портфейл за българите в чужбина. Присъствието на историка в правителството е неприятно за Министерството на външните работи, но пък е начин да се спечели националистически ориентираната част от българския електорат и да се избегнат по-значителни провокации от ултра - националистите на ”Атака” . Така дипломатът анализира управленското изкуство на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Докато премиерът и министрите се опитват да работят конструктивно със Скопие и вярват, че повечето разногласия ще се решат с македонската евроатлантическа интеграция, която твърдо се подкрепя от официална София, Димитров хвърля възпламенителни забележки, подемани от пресата, търсеща сензации, и комплицира работата на българските дипломати,  оплакали се съветници на кабинета. Според тях Борисов многократно е мъмрил Божидар Димитров и е искал от него да координира действията си с Външно министерство. Това обаче се оказало сложна задача заради светогледа и прекалено голямото его на министъра без портфейл.

Отношенията с Анкара също са се усложнили след изказването на Димитров, че България ще блокира присъединяването на Турция към ЕС заради неизплатените компенсации към тракийските бежанци, които той своеволно оценил на 20 милиарда долара. През 80-те години България е оценявала компенсациите, договорени още през 1925 г. на 10 милиарда долара, пояснява дипломатът, но до този момент и българското и турското правителство са омаловажавали проблема.

Все пак призивите на популиста Димитров може да дадат политическа мотивация на заинтересованите от възраждането на спора. Дори водещи политици като Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 (тогава още министър на отбраната) са чувствителни към темата за тракийските бежанци, смята зам.-посланик Сатън. Тя припомня, че през 2007 г. като евродепутат Младенов е изиграл роля за приемането на резолюция за тракийските бежанци от Европейския парламент.

Засега изглежда, че българското правителство ще продължи да омаловажава проблема с оглед на предстоящата визита на Борисов в Турция, заключава Сюзан Сатън.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7709 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Анонимен,макар ,че такова животно тука нема .

2015.04.03 | 02:22

5
Жалко за патриотите ,които изоставиха богатства ,за да дойдат в България .А можеха да сложат феса ,може би техниге наследници биха искали те просто да не бяха патриоти ....Има въведена цензура за изпращане на мнения .......съмнявам се ,че ще я прескоча ......Ще спра да ви чета ,така както спрях да чета вестници !
опа опа

2015.04.03 | 02:22

6
Евалата, на Божидар Димитров. 20 милиарда долара - Да си ги латят и пак евтино им се е разминало!

2015.04.03 | 02:22

7
Борисов на Божидар може да му целуне ръка само.
vanko76

2015.04.03 | 02:22

8
Да бе ами ако разберат Боко как всеки ден се излага с изказванията си може да помислят за чобан.
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

2015.04.03 | 02:22

9
Божидар Димитров има главна заслуга ГЕРБ да спечели така убедително в Бургас. Бойко трябва да му даде пак пост в кабинета. Ако всички бяха, като професора, България щеше да е много напред сега...
wuiki dziki

2013.12.13 | 08:37

4
are tos i toi bil ot d1rjavna sigurnos, bax tes komunisti nqmat sv1r6vane!

2013.12.13 | 08:37

2
Божидар Димитров си призна, че е бил сътрудник на ДС ! Сериозно ли сега го научаваш ???
Toreto

2013.12.13 | 08:37

3
A kvo 20 miliqrda za kvo sa ni , tezi pari sa kolkoto ni e dupkata v budjeta ama nali vse trqbva boiko da lije gaza na nqkoi 6te im gi prostim
evgeni

2013.12.13 | 08:37

1
Ами Борисов не знае и за себе сикой еот многото си провокативни мръсотии.Дори е загубил идентичността си на полуидиот от СТРУКТУРИТЕ,превръщайки се на пълен идиот с НОЖИЦА.
ММ-7

2015.04.03 | 02:22

10
Пълни глупости по адрес на Божидар Димитров-че той е истински патриот. Изцепката е по вина на Бойко Борисов защото в случая той предава България имайки алъш вериш с турците и с американският посланик-артист..

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини