И Близнашки в рулетката за служебен премиер

23 юли 2014 06:57

И Близнашки в рулетката за служебен премиер
©
3065 0

Георги Близнашки, професор по конституционно право, е най-новото име, което вчера се завъртя в рулетката за служебен премиер. Близнашки бе изключен от БСП заради несъгласия с ръководството. Той бе сред организаторите на подписката в подкрепа на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за задължително гласуване. Това съобщиха за "Стандарт" отлично информирани източници. Според тях до дни професорът щял да има разговор на 4 очи с президента Росен Плевнелиев.

С още четирима души е разговарял държавният глава за първия пост в служебния кабинет. Това са подуправителят на БНБ Калин Христов, началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, служебният министър на транспорта Кристиян Кръстев и шефът на БАН проф. Стефан Воденичаров, който обаче категорично отказал.

Калин Христов бе ковчежник на държавата в първия служебен кабинет. Сега Плевнелиев разчитал да го убеди да е едновременно премиер и финансов министър. Засега Екатерина Захариева предпочитала да е служебен вицепремиер. Дори и да оглави правителството, тя ще бъде и министър на регионалното развитие, твърдят от "Дондуков" 2. Президентът планирал да върне в строителното ведомство сегашното Министерството на инвестиционното проектиране.

Кандидатурата на Кристиян Кръстев е сериозна, обясняват от екипа на Плевнелиев. Ако не стане министър-председател, той се връщал на стария си пост като транспортен министър, но щял да е и вице. От бранша обаче номинират и Камен Кичев, който бе зам.-министър преди Кръстев в кабинета "Борисов".

Очаква се социален министър и вицепремиер отново да е Деяна Костадинова. Сред почти сигурните министри е плувецът Петър Стойчев, който пак ще поеме спорта. Най-коментираният кандидат за министър на културата е актьорът Христо Мутафчиев, като за поста е разговаряно и със съветника по културата на президента Григор Антонов.

Две имена се обсъждат за дипломат номер 1 - Соломон Паси и секретарят по външната политика на Плевнелиев Тихомир Стойчев. За вътрешен министър президентът поканил Йордан Бакалов, твърдят в МВР. На "Дондуков" 2 обаче не са се отказали да върнат в екипа и служебния МВР шеф Петя Първанова.

Два модела за правителство сондирал Росен Плевнелиев. Първият е служебен кабинет на националното съгласие. Идеята е партиите да надмогнат противоречията си и в екипа да има представители на повече политически сили. Така хората ще повярват, че лидерите имат воля за приемственост в управлението и за бъдещи коалиции, обясняват от "Дондуков" 2. Но веднага допълват, че вероятността е малка. В случай че политическите сили превърнат консултациите при Плевнелиев в борба за разпределение на постове, президентът бил готов с Министерски съвет предимно от доверени хора в екипа му. Ще нося отговорност и подписът ми ще стои не само под името на премиера, но и под назначението на всеки министър, многократно подчерта държавният глава.

Структурни промени предвижда още Росен Плевнелиев, научи още "Стандарт". Целта е да акцентира върху обявените вече приоритети на служебното правителство - пари от Брюксел и енергетика. В отделно министерство отново ще бъдат отделени еврофондовете. Ведомството обаче почти сигурно няма да бъде поето от Илияна Цанова заради ангажиментите й в ЕБВР. В креслото вероятно ще седне секретарят по икономика, регионалното развитие и инфраструктура на президента Елица Николова. Предвижда се енергетиката да бъде отделена от икономиката в самостоятелно министерство. Заради настоявания на туристическия бранш да има своя институция в момента се обсъжда дали туризмът също да не бъде отделен от икономиката в агенция или направо министерство. Очаква се икономически министър пак да е Асен Василев. Но се споменава и икономическия съветник на държавния глава Евгени Ангелов, зам.-министър в кабинета Борисов.
 

Десислава Станева
3065 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини