И Близнашки в рулетката за служебен премиер

Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска, професор по конституционно право, е най-новото име, което вчера се завъртя в рулетката за служебен премиер. Близнашки бе изключен от БСП заради несъгласия с ръководството. Той бе сред организаторите на подписката в подкрепа на предложения от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното референдум за задължително гласуване. Това съобщиха за "Стандарт" отлично информирани източници. Според тях до дни професорът щял да има разговор на 4 очи с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

С още четирима души е разговарял държавният глава за първия пост в служебния кабинет. Това са подуправителят на БНБ Калин ХристовКалин Христов Калин Христов е министър на финансите на България от 12 март до 29 май 2013 г.   Калин Христов, началникът на кабинета на държавния глава Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, служебният министър на транспорта Кристиян Кръстев и шефът на БАН проф. Стефан Воденичаров, който обаче категорично отказал.

Калин ХристовКалин Христов Калин Христов е министър на финансите на България от 12 март до 29 май 2013 г.   Калин Христов бе ковчежник на държавата в първия служебен кабинет. Сега Плевнелиев разчитал да го убеди да е едновременно премиер и финансов министър. Засега Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на предпочитала да е служебен вицепремиер. Дори и да оглави правителството, тя ще бъде и министър на регионалното развитие, твърдят от "Дондуков" 2. Президентът планирал да върне в строителното ведомство сегашното Министерството на инвестиционното проектиране.

Кандидатурата на Кристиян Кръстев е сериозна, обясняват от екипа на Плевнелиев. Ако не стане министър-председател, той се връщал на стария си пост като транспортен министър, но щял да е и вице. От бранша обаче номинират и Камен Кичев, който бе зам.-министър преди Кръстев в кабинета "Борисов".

Очаква се социален министър и вицепремиер отново да е Деяна КостадиноваДеяна Костадинова Деяна Костадинова е вицепремиер и министър на труда и социалната политика от 12 март до 29 май 2013. Сред почти сигурните министри е плувецът Петър СтойчевПетър Стойчев Петър Стойчев е министър на физическото възпитание и спорта от 12 март до 29 май 2013, който пак ще поеме спорта. Най-коментираният кандидат за министър на културата е актьорът Христо Мутафчиев, като за поста е разговаряно и със съветника по културата на президента Григор Антонов.

Две имена се обсъждат за дипломат номер 1 - Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и и секретарят по външната политика на Плевнелиев Тихомир Стойчев. За вътрешен министър президентът поканил Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен, твърдят в МВР. На "Дондуков" 2 обаче не са се отказали да върнат в екипа и служебния МВР шеф Петя ПървановаПетя Първанова Петя Първанова министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков от 12.

Два модела за правителство сондирал Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Първият е служебен кабинет на националното съгласие. Идеята е партиите да надмогнат противоречията си и в екипа да има представители на повече политически сили. Така хората ще повярват, че лидерите имат воля за приемственост в управлението и за бъдещи коалиции, обясняват от "Дондуков" 2. Но веднага допълват, че вероятността е малка. В случай че политическите сили превърнат консултациите при Плевнелиев в борба за разпределение на постове, президентът бил готов с Министерски съвет предимно от доверени хора в екипа му. Ще нося отговорност и подписът ми ще стои не само под името на премиера, но и под назначението на всеки министър, многократно подчерта държавният глава.

Структурни промени предвижда още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, научи още "Стандарт". Целта е да акцентира върху обявените вече приоритети на служебното правителство - пари от Брюксел и енергетика. В отделно министерство отново ще бъдат отделени еврофондовете. Ведомството обаче почти сигурно няма да бъде поето от Илияна ЦановаИлияна Цанова Илияна Цанова е родена на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за заради ангажиментите й в ЕБВР. В креслото вероятно ще седне секретарят по икономика, регионалното развитие и инфраструктура на президента Елица Николова. Предвижда се енергетиката да бъде отделена от икономиката в самостоятелно министерство. Заради настоявания на туристическия бранш да има своя институция в момента се обсъжда дали туризмът също да не бъде отделен от икономиката в агенция или направо министерство. Очаква се икономически министър пак да е Асен ВасилевАсен Василев Асен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013. Но се споменава и икономическия съветник на държавния глава Евгени Ангелов, зам.-министър в кабинета Борисов.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет