Георги Първанов: Справедливо ще е да влезем в Шенген

  • 16 септември 2011 11:44

  • 857
  • 2
Георги Първанов: Справедливо ще е да влезем в Шенген
© Булфото

България е изпълнила техническите изисквания за членство в Шенгенската зона, ще бъде справедливо, ако получи членство, ако въпросът бъде решен в наша полза.

Това каза президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в в началото на своята годишна среща с ръководителите и представителите на дипломатическите мисии.

Първанов заяви, че не смята, че е редно този въпрос да се смесва с други критерии, предаде "Фокус". По думите му – за готовността за членството ни в Шенген има единодушие между институциите. По този въпрос не очаквайте да спорим, заяви той.

Президентът постави на първо място принципа на приемственост във външната политика. Надявам се следващият президент, който и да е той, да започне с необходимостта от приемственост, последователност, предсказуемост. Няма по-важно качество за дипломацията от последователността, предсказуемостта, каза Първанов.

Той посочи, че се е стремял България да прави външна политика, която да решава проблеми и да внушава доверие. Според Първанов – трябва да бъде потърсено ново качество във външната политика.

Отмина времето, когато знаците на тези събирания, самият факт на контактите и диалога беше достатъчен. Оттук нататък трябва да работим върху конкретни проекти – двустранни и многостранни, каза той.

Първанов изрази увереност, че България ще бъде един от факторите в региона и в бъдеще и може да бъде полезна на страните, стремящи се към членство в ЕС.

Пред дипломатите държавният глава изрази удовлетворение, че страната ни реализира стратегическите си цели за членство в ЕС и НАТО.

Държавният глава подчерта и темата за прагматичността на българската външна политика. По думите му – в началото на прехода тя е била натоварена с много стари исторически наслоения. България за тези десет години се отърси от тези стари наслоения и българската външна политика става все по-прагматична. Вярвам, че това ще бъда характеристика на нашата дипломация и в бъдеще в това число и в поведението и в действията на бъдещия държавен глава, посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
857 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гого

2011.09.19 | 09:47

2
Ще влезем ама още сме във каменната ера!!!
!!!

2011.09.18 | 01:46

1
"6TE WLEZEM",NO PARVO TRYABVA DA SLEZEM!!!... S TEZI CIGANISTI4ESKI PRIMATI-KREMALSKI IZMEKYARI,NAI-SME ZA CCCP,NO I TAM SE GNUSYAT OT TYAH.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини