Административната "реформа" намали чиновниците с 43 бройки

  • 19 юни 2014 07:09

  • 959
  • 0
Административната "реформа" намали чиновниците с 43 бройки
©

Въпреки заканата на премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, че ще има 10% съкращаване на администрацията, за изминалата година чиновниците са намалели само с 43 бройки.

Техният актуален брой е 144 832 души. Съкращаването е щяло да бъде по-голямо, ако не са били създадени Министерството на инвестиционното проектиране - 125 щатни бройки, администрацията на ЦИК - 14 бройки, и териториалните звена на Изпълнителната агенция по горите. Това става ясно от доклада за състоянието на администрацията, което правителството прие вчера. Близо 50% от 10 174 чиновници, назначени в държавната администрация през миналата година, са избрани без конкурс. Ведомствата масово ползват законови вратички за назначаване чрез заместване или преместване от едно ведомство в друго. Най-често служителите се преназначават на друга длъжност, ако отговарят на условията за заемането й и са изразили предварително писмено съгласие за преместването. Така са назначени 4340 държавни служители. Към тази бройка трябва да се добавят и 1094 новоназначения по заместване. Тази вратичка в закона позволява на министрите да слагат хора без конкурс на мястото на служител, който е излязъл в болнични или е в чужбина. По-късно заместниците биват назначени за постоянно, пише в. Сега.

Бъдещето на конкурсите за чиновници се очертава още по-мрачно, ако се видят и данните за спрените и непроведени процедури за назначения. През 2013 г. са обявени 2429 конкурсни процедури за заемане на 3689 щатни бройки, включително и в МВР. От тях прекратени поради липса на кандидати са 60. През 2012 г. са били 59. Прекратените процедури поради недопускане на нито един кандидат през 2013 г. са 36, а броят на конкурсните процедури, приключили без класиране, са 258.

Според авторите на доклада най-висока заплата са получавали директорите, чието възнаграждение достига 4300 лв. Най-ниски заплати взимат техническите сътрудници и изпълнители - между 310 и 1281 лв. В доклада се посочва, че въведеният от Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи нов начин за формиране на бонусите на чиновниците все по-трудно се прилага. Причината е липсата на достатъчно финансов ресурс. Другата причина е неразбирането на ръководителите как трябва да се прилага. Такъв е примерът с големите разлики в заплатите за една и съща длъжност в рамките на едно звено или администрация.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
959 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини