НС прие промени в Закона за защита на конкуренцията

  • 18 юни 2014 14:24

  • 1453
  • 1
НС прие промени в Закона за защита на конкуренцията
© Булфото

Без дебати депутатите приеха на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, внесен от Румен Гечев.

Проектът има за цел да допълни съществуващите разпоредби с цел създаване на условия за осъществяване на защита на националните пазари, производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги чрез осигуряване условия на равнопоставеност при водене на преговори при реализиране на търговски сделки и да предотврати нелоялните търговски практики.

В закона се въвежда понятието „значителна пазарна сила" за предприятие, което самостоятелно или съвместно с други се ползва от позиция, равностойна на господстваща, представляваща позиция на икономическа сила, която му позволява да следва поведение до съществена степен независимо от доставчици, потребители и крайни потребители, тъй като неговите доставчици или купувачи са зависими от него.

Предвидено е критериите за определяне и оценка на пазарното положение на предприятията да се определят в Методика за извършване на проучване и определяне на пазарно положение на предприятията.

Въвежда се и задължение за предприятията със „значителна пазарна сила" да направят промени в проектите на типови договори и общи условия, когато това е необходимо за привеждането им в съответствие с правилата на конкуренцията, да поддържат на интернет страницата си публикувани одобрените типови договори и общи условия и да ги прилагат в отношенията си с доставчици или купувачи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1453 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
stopanin

2014.06.19 | 09:05

1
nay posle nesto citavo dano e napisan zakona kakto tryabva

Добави коментар

Водещи новини