Бизнесът скочи срещу закона за търговските вериги

  • 04 юни 2014 06:11

  • 2485
  • 3
Бизнесът скочи срещу закона за търговските вериги
©

Промените в Закона за защита на конкуренцията, внесени от депутати от управляващите партии с цел да се ограничат нелоялните търговски практики, са опасни за конкуренцията. Те ще затворят пътя на българските производители към чужди пазари, пише в. "Сега".

Големите търговски вериги ще се преориентират към външни доставчици. Цените вероятно ще се увеличат и големият губещ ще бъдат гражданите, допълва изданието.

Това прогнозираха представители на хипермаркетите, работодателските организации, икономисти, анализатори и производители. Министърът на икономиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на също има  сериозни възражения срещу проекта.

Остро отрицателно е и мнението на Световната банка. Според финансовата институция промените ще доведат до несигурност на пазара и ще претоварят КЗК.

Германо-българската индустриално-търговска камара предупреди, че готвените промени ще влошат имиджа на България пред чуждите инвеститори.

Законопроектът, внесен и яростно защитаван от група депутати начело с Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и Румен Гечев от БСП и Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на от ДПС, бе приет на първо четене в парламента в средата на април и предстои да бъде гледан на Второ четене. Вносителите твърдят, че големите търговски вериги поставят в неравностойно положение българските доставчици.

Предвижда се фирмите с годишен оборот над 50 млн. лв. за предходната година да предоставят на КЗК за одобрение в тримесечен срок типовите си договори за доставка на стоки. Търговците обаче недоумяват защо е поставен праг за оборота, а правилото не важи за всички вериги.

Управляващите предлагат едно предприятие да има "значителна пазарна сила", ако то, заедно със свързаните с енго лица, има по-голям от 20% дял от съответния пазар.

Последвайте канала на

2485 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.06.12 | 10:26

3
БОРИСОВ БЕШЕ ПРАВ, ЧЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА. АКО БЕШЕ ОСТАНАЛ НА ВЛАСТ ЩЕШЕ ДА ОПРАВИ ДЪРЖАВАТА, НО ХОРАТА ЩЯХА ВСЕ ОЩЕ ДА СЕ ЗАБЛУЖДАВАТ, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ МОГАТ НЕЩО. СЕГА КОГАТО СЕ ИЗЛАГАТ С ПРОСТОТИЯТА СИ ВСИЧКИ ВИЖДАТ, ЧЕ ТОВА СА ХОРА, КОИТО НИЩО НЕ МОГАТ ОСВЕН ДА ПРАВЯТ ТЪПОТИИ. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ПОКАЖЕ НЕЩО АКО САМ НЕ ГО ВИДИШ И СЕ УБЕДИШ.

2014.06.12 | 10:26

2
Пълни глупости си писал/а Борисов нищо не може да оправи! Пожарникарите по дефиниция са краткосрочни рискови играчи има пожар идват и го гасят те сгради не строят само ги гасят ако горят!
Alex

2014.06.12 | 10:26

1
ГЕРБ е чума! Със чума не можеш да излекуваш туберкулоза!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини