РБ няма да е придатък на ДСБ, категоричен е Даниел Вълчев

  • 18 юни 2014 09:48

  • 2931
  • 4
РБ няма да е придатък на ДСБ, категоричен е Даниел Вълчев
© Булфото

Реформаторският блок е съюз от партии. Блокът не е и няма да стане придатък на една от останалите партии в него, например на ДСБ, заяви заместник-председателят на "Движение България на гражданите" (ДБГ) и бивш министър на образованието в правителството на тройната коалиция Даниел Вълчев пред Дарик радио.

Реформаторският блок все още търси образа си. Чрез изявления на някои от неговите представители се вижда против какво е блокът, но по-важно е да се каже за какво е, каза още Вълчев. Политикът подчерта, че хората очакват коалицията да провежда модерна, спокойна и предвидима дясна политика за бърз възход на държавата. ДБГ участва в Реформаторския блок, защото е важно да се постигне реформаторско мнозинство, което да може да направи неотложните промени за подобряване живота на хората, подчерта Вълчев и посочи като такива реформите в здравеопазването и пенсионната система.

След евроизборите, на които водачът на листата и председател на ДБГ Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 беше изместена с преференциален вот от кандидата на ДСБ Светослав МалиновСветослав Малинов Светослав Малинов е български политик от Демократи за силна България (ДСБ), политолог и кандидат, ръководството на партията на Кунева реши да предложи промени за засилване на лидерството в Реформаторския блок.

Кунева обяви, че държи в ръцете си единството на блока, но все още чака обяснение от своите партньори. Лидерът на ДСБ Радан Кънев й отговори задочно в телевизионно интервю, че в момента никой не се интересува от кариерите на политиците в блока и единството му е в ръцете на избирателите.

Реформаторският блок оспорва резултатите от изборите с мотива, че на много места членове на секционни комисии не са отчитали предпочитанията за Кунева в бюлетините. Според тях причината е объркване, тъй като според новия Изборен кодекс при изборите за парламент и общински съветници бюлетините без отбелязана преференция се считат като гласове за водача на листата.

От партията на Кунева отричат да са водени разговори за напускане на блока. Ще искат обаче промяна на правилата, по които той работи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2931 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.07.07 | 15:08

4
колкото по-далеч от костовизма, толкова по-близо до демокрацията
bbb

2015.07.07 | 15:08

3
Tozi izmamnik kolko e mazen i protiven

2015.07.07 | 15:08

2
KATO TCHUYA R. B. SE IZPOTUAVAM-VRUCHTAME SE V MRAKA
Борис Ташков

2015.07.07 | 15:08

1
Изказването на Даниел Вълчев е провокативно! За мен той не може да бъде лице на ДБГ, на която партия дълбоко уважавам лидера - г-жа Меглена Кунева. Той-Д.Вълчев е юрист и страм за него, че не е разчел смисъла на Изборния Закон и възможността за преференциален избор на кандидатите. Той-юриста бе длъжен в своите експозета пред избирателите и по ТВ да съобщи, че симпатизантите на ДБГ при гласуване могат да избират дали да посочат преференция в полза на лидера на ДБГ и водач на листата г-жа М.Кунева д или за него като бивш министър! Никой не може да се сърди на гласоподаватели на ДСБ, че са посочили преференция за политолога Светослав Малинов, вместо да направят избор в полза на г-жа Кунева или Даниел Вълчев. Ангел Джамбазки във вестника на ВМРО посочи нагледно симпатизантите на ВМРО да гласуват: с № 28 за ББЦ и с № 2 за Ангел Джамбазки! Иначе казано, моето разбиране е, че който гласува без преференция, избира листата във вида в който е подредена и в този случай се приема, че водача получава преференция по условие!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини